AEX op zoek naar richting
Vorige week stelden we dat er een grote beweging op stapel leek te staan. Dinsdag werden we op onze wenken bediend en ging de AEX hard naar beneden. De val vanaf 336 punten werd echter gestuit rond 325 punten.
Er lijkt hiermee een eerste lagere top te zijn gevormd ten opzichte van de top van september rond 340 punten. Pas als de index met het jaarrecord van 340,22 punten afrekent, is het gevaar van een lagere, danwel dubbele top afgewend.
De AEX heeft dan nog een lange weg te gaan om het proces van lagere toppen sinds 2007 te doorbreken. De top van 2011 rond 374 punten vormt daarbij een zware barrière. Wel heeft de index hogere bodems gevormd sinds 2009, wat natuurlijk een positief gegeven is.
Veel zal afhangen van de prestatie van indexzwaargewichten Royal Dutch Shell, Unilever en ING, die samen circa 40% van de AEX uitmaken. Royal Dutch Shell laat het de afgelopen weken afweten, wat een veeg teken is.
Wat ons ook nog steeds dwars zit, is het feit dat de middelgrote en kleine fondsen in Nederland, de Midcap- en Smallcap-index, nog steeds achter blijven bij de AEX. Hieruit blijkt de risico-aversie van beleggers.
Sinds augustus beweegt de index tussen circa 320 punten en 340 punten. Het is nog steeds wachten op een uitbraak uit deze ‘trading range’. Onder de 320-puntengrens vinden we het 38,2% Fibonacci-steunniveau, berekend vanaf de bodem in juni tot aan de top van september. Dit zou nog voor steun kunnen zorgen.
Als we echter kijken naar de maandcyclus, dan lijkt de top in september gezet. De volgende stap is dan de zoektocht naar een volgende bodem. Veel positiefs hoeven we daarom de komende maanden niet te verwachten. De maandcyclus is natuurlijk dominanter dan de kortere cycli.
De weekcyclus lijkt klaar om een bodem te vormen, maar het wachten is op een draai naar boven. Toch staan de indicatoren nog niet goed. Het bodemproces kan dus nog enige tijd in beslag nemen. Het startsein voor een nieuwe cyclus zal door de kortere time frames moeten worden gegeven.
De AEX-index worstelt op dagbasis met de lange ‘moving average’-banden. Het is dus nog steeds wachten totdatde index de zijwaartsefase verlaat. De dagcyclus lijkt nu ook klaar om een bodem te vormen. De laatste fase van een cyclus is het meest negatief. Voorzichtigheid is daarom geboden.
Ik heb mijn twijfels of de verwachte grote beweging ons dichterbij de top van 2011 zal brengen. Het patroon van lagere toppen en hogere bodems dwingt de AEX tot een keuze. Het wordt tijd de markt eens richting kiest. Maak uw stoelriemen maar vast.
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.
Hi Harm,
Eindejaarsrally hoeft niet in gevaar te zijn. Herinner je je nog dat je vroeger wedstrijden had op t.v. wie het snelste achteruit kon rijden (vaak in afgetrapte Fiatjes..)? das ook een rally toch? :)
Chris
Dat waren Dafjes, die konden zowel voor als achteruit even hard!
Of met een DAF…de variomatic kon net zo snel vooruit als achteruit.
In de achteruit kon zelfs een Ferrari de DAF niet verslaan…
Maar naar beneden gaat het op de beurs vaak zelfs nog sneller dan omhoog…we zullen het zien!