AEX opgepoetst met window dressing

AEX opgepoetst met window dressingDe AEX overtuigde donderdag niet. Opvallend was de stijging van ruim 2 punten in de slotminuten van de maand mei. Kennelijk moest het maandeinde nog een beetje worden opgepoetst met deze ‘window dressing’. De zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever werden nog even snel ‘omhoog gezet’ om het maandverlies even iets terug te brengen. De markt blijft nerveus, getuige de vlucht in obligaties. De index noteert al meer dan een week in een bandbreedte van circa 10 punten. De AEX heeft nog steeds niet met de 297-puntengrens afgerekend. Zolang de dalende trend, die in maart werd ingezet, intact is, is het gevaar van een verdere daling nog niet geweken.

Een krachtige doorbraak van de weerstand rond 297 punten zou dit gevaar kunnen afwenden. Zodra de AEX uit de dalende trend van de afgelopen maanden weet te breken, zou daarmee het bodemproces zijn afgerond. De bodem, die op 18 mei werd bereikt rond 287 punten, is dus van groot belang.

Donderdagochtend zakte de rente op Nederlandse 10-jarige obligaties naar een nieuw dieptepunt van 1,66%. De dalende rente geeft aan dat de onzekerheid onder beleggers groot is. Ook de staatsleningen van Duitsland en Frankrijk waren in trek. Het rendement op Franse 10-jaarsleningen tikte een nieuw dieptepunt van 2,37% aan en de Duitse 10-jaars obligaties hadden een ‘yield’ van slechts 1,28%.

Inhoudsopgave

Dagbasis

Het is bemoedigend dat de AEX nog steeds boven de ‘low’ rond 287 punten bleef, maar daarmee is alles gezegd. Dit zou weliswaar een hogere bodem kunnen worden ten opzichte van de bodem van september en november vorig jaar, maar van kracht is nog geen sprake. De index zal moeten afrekenen met de dalende trend, die medio maart is ingezet.

De herstelpogingen strandden keer op keer rond 297 punten. De week- en dagcyclus hebben op 18 mei een bodem gevormd. De eerste fase van een cyclus is het meest ‘bullish’, maar het beeld is nog steeds niet positief.

De RSI weet niet bepaald richting te kiezen en noteert rond 40%. De AEX zal moeten stijgen tot boven 296 punten, om een gevaarlijk ‘negatieve reversal’-patroon ongedaan te maken. Zolang de koopkrachtindicator RSI onder 60% noteert, is de ‘bear range’ intact.

Uurbasis

Sinds 18 mei is er een zijwaarts patroon gevormd, waarbij diverse malen de aanval werd ingezet op de 297-puntengrens, vooralsnog echter zonder resultaat. Het neerwaarts koershiaat rond 304 punten staat nog steeds open en zal dus moeten worden gedicht. Per saldo bevindt de AEX zich al meer dan een week in een ‘trading range’ van circa 10 punten.

De dag- en de uurgrafiek hebben nog steeds geen signaal afgegeven dat het gevaar geweken is. Ook het beeld op uurbasis is opnieuw verslechterd. Zolang de dalende trend sinds maart intact is, menen wij dat dit voldoende reden is om de nodige voorzichtigheid in acht te nemen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.