Laatste update:

AEX opnieuw in de aanval op 400-puntengrensDe AEX heeft opnieuw de aanval ingezet op de 400-puntengrens. Woensdagavond kwam het hoge woord eruit van de in januari afzwaaiende Fed-voorzitter Ben S. Bernanke. De aandelenmarkten vlogen omhoog, nadat de Fed aangaf weliswaar het gaspedaal iets minder diep in te trappen, maar tegelijkertijd de rente langdurig laag te houden.Donderdag opende de AEX-index fors hoger met een koershiaat rond 385 punten. In combinatie met de neerwaartse ‘gap’ van vorige week, is dit een ‘island reversal’. Deze ‘eilandomkeerformatie’ is een krachtig patroon en wordt gekenmerkt door een ‘gap’ aan zowel de linkerzijde als de rechterzijde van 1 of meerdere koersbars.

Zolang de opwaartse ‘gap’ intact is, kan de blik opwaarts gericht blijven naar de 400-puntengrens. Deze week is er op dagbasis een dagcyclusbodem gevormd rond 375 punten. Op weekbasis lijkt er ook een cyclusbodem te worden gevormd, maar de weekgrafiek is nog niet overtuigend.

De cycli op maand- en kwartaalbasis zouden evenwel nog als spelbreker kunnen fungeren op het ‘hausse’-feestje op de beurs. Deze cycli lopen tegen het einde van ‘de tweede helft’, wat te boek staat als het meest negatieve deel. De lange termijn cycli hangen al tijden als donkere wolken boven de markt, maar de markt daalt pas als deze daar rijp voor is.

Al tijden staan de indicatoren voor de lange cycli op onweer, maar de aandelenmarkten zijn per saldo alleen maar gestegen. Zoals regelmatig aangehaald, is het short gaan riskant totdat de kortere cycli verkoopsignalen geven. Maar wie weet, volgt er binnenkort een lagere top?

De AEX is, ondanks de opleving op donderdag, immers nog steeds in een dalende fase vanaf de top van november/december net onder 400 punten. De eerstvolgende uitdaging voor de AEX is nu het uitnemen van het topje rond 390 punten, want dan breekt de AEX uit de dalende trend van de afgelopen weken.

Desalniettemin is het nog altijd mogelijk om een lagere top onder 400 punten te vormen. Het zal nu moeten blijken of de markt voldoende kracht heeft om het herstel voort te zetten en er toch nog een eindejaarsrally uit te persen.

Vrijdag staat de expiratie van decemberopties op het programma wat ook een rol kan spelen. Zodra de stofwolken van deze expiratie zijn opgetrokken, zal blijken of de AEX in staat is om de aanval op de 400-puntengrens succesvol door te zetten, of dat er een lagere top in de maak is en dan eindelijk de langere cycli hun stempel op de markt gaan drukken.

In ieder geval is het een positief teken dat de AEX wederom een hogere bodem heeft gevormd, in dit geval rond 375 punten. Gezien de dagcyclusbodem en een mogelijke weekcyclusbodem, binnen de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar, zouden we nog een mooie afsluiting van 2013 kunnen krijgen. Tenzij er sprake is van ‘left translation’, oftewel een zeer kort herstel van de AEX, wat dan duidt op een forsere daling.
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.