Laatste update:

AEX opnieuw in de aanval op recordniveauDe AEX viel de afgelopen week terug naar de 400-puntengrens waarvan de index opveerde. Hiermee is de aanval opnieuw geopend op het meerjarig recordniveau rond 409 punten. Na de aarzeling onder het recordniveau zal ditmaal de aanval moeten slagen om de stijgende trend een nieuwe impuls te geven.

De forse stijging vanaf de steunzone rond 380 punten, met een groot aantal opwaartse koershiaten, toont de kracht van de AEX. Vorige week betwijfelden we of de AEX voldoende kracht had om de top van dit jaar te overschrijden, maar de beperkte terugval en de nieuwe aanval toont dat de strijd toch nog niet gestreden is.

De 400-puntengrens is nu cruciaal voor het vervolg. Deze bodem moet nu stand houden. Er lijkt zelfs een nieuwe dagcyclus te zijn gevormd. Het eerste deel is vaak het meest positief, dus dan mag een verdere stijging worden verwacht.

Ook op weekbasis is de stijgende trend nog steeds intact waardoor short posities nog steeds posities zijn die tegen de trend in worden ingenomen, hetgeen niet zonder gevaar is. Wel zijn er nog steeds diverse beren op de weg te vinden. De kwartaalcyclus, die steeds verder op zijn eind begint te lopen, waarschuwt ons voor een belangrijke bodem, zoals in 2003 en 2009.

De AEX zit sinds het begin van 2014 binnen een bandbreedte van circa 30 punten en heeft nog geen terreinwinst geboekt. De Duitse DAX laat zelfs lagere toppen noteren wat, van de locomotief van Europa, geen inspiratie oplevert voor de AEX.

Aangezien de index in ‘de tweede helft’ is terechtgekomen van de meerjarige cyclus moeten we op onze hoede blijven en blijven we zoeken naar aanwijzigen in de dag- en weekgrafiek wanneer het sentiment omslaat. De vorming van een lagere top onder 409 punten zou hierop kunnen duiden.

De afgelopen maanden werd de daling steeds een halt toegeroepen rond 380 punten, waar dus de nodige steun mag worden verwacht. Het koershiaat rond 402 punten werd gesloten, maar de 400-puntengrens wist te voorkomen dat de AEX de weg naar beneden vervolgde. Het speelveld is hierdoor verkleind tussen 400 en 410 punten.

Onder de 400-puntengrens kan de ‘trading range’ tussen 380/410 punten weer worden opgezocht. Boven 410 punten krijgt de stijgende trend een nieuwe impuls. Het eerste kwartaal van dit jaar was niet bijzonder krachtig. De kou lijkt voorlopig weer wat uit de lucht, maar meer dan een neutraal beeld kunnen we het op dit moment nog steeds niet noemen.

Het schrijven van opties, zoals we dat doen voor OptionAlert Indices (www.optionalert.nl) is bij uitstek geschikt in deze neutrale markt. Wel zoeken we naar zo breed mogelijke grenzen en spreiden we over verschillende indices zoals de Franse CAC40, de Amerikaanse Russell 2000 en natuurlijk de AEX-index.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.