AEX opnieuw in de aanval De AEX ging dinsdag opnieuw in de aanval op de top van deze maand rond 318 punten. Aegon was de grote smaakmaker met een winst van meer dan 7%. De index lijkt rond 310 punten opnieuw een hogere bodem te hebben gevormd. De koopkrachtindicator RSI heeft daarbij de aanval ingezet op de 70%-grens, zijnde het ‘overbought’-gebied.  Het ‘Zwaard van Fitch’ hangt al tijden boven het hoofd van Frankrijk, maar is (nog) niet gevallen. De (Amerikaanse) kredietbeoordelaar, waarvan het Franse FIMALAC grootaandeelhouder is, heeft (vooralsnog) geen plannen om de kredietwaardigheid van Frankrijk te verlagen. Als het land met nog meer economische problemen te maken krijgt, dan zou het ‘zwaard’ echter alsnog kunnen vallen.

Dagbasis

De AEX heeft na een adempauze de aanval op het hoogtepunt van dit jaar rond 318 punten opnieuw ingezet vanaf een niveau rond 310 punten. Eerder deze maand werd de top van oktober 2011 geëvenaard. De AEX stoeit momenteel met het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, wat door veel marktpartijen in de gaten wordt gehouden en dus van belang is.

Het is bemoedigend dat de index niet sterk terugviel en het patroon van hogere bodems wist vast te houden. Nu is het zaak om snel de top rond 318 punten te passeren.

De koopkrachtindicator RSI heeft eveneens de aanval ingezet, al zal deze ‘overbought’ (boven 70%) moeten worden om de ‘bull range’ te bevestigen. Al meer dan 12 maanden weet de RSI dit niveau niet te passeren. Het zou een krachtig teken zijn als dat nu eindelijk wel zou lukken.

Uurbasis

De AEX ligt er op uurbasis sterk bij en laat in combinatie met de RSI een ‘positieve reversal’-patroon zien (de bodems in de AEX liggen hoger, terwijl de RSI een lagere bodem vormde). Dit patroon is eveneens op de daggrafiek waarneembaar.

De RSI viel weliswaar terug, maar hield zich staande rond 40%, de onderkant van een ‘bull range’. Als de AEX in staat is om de opmars voort te zetten, dan kan de index richting het (minimale) koersdoel van ruim 318 punten stijgen. Daarmee zou de stijgende trend van de voorgaande maanden weer een impuls krijgen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.