AEX opnieuw in de aanval op de ‘high’

AEX opnieuw in de aanval op de ‘high’De AEX kende vrijdag een goede handelsdag en sloot 2,24% hoger op een stand van 305,70 punten. De aanval werd ingezet op de ‘high’ boven 307 punten die vorige week werd bereikt. De psychologisch belangrijke 300-puntenzone ligt al tijden in de weg. Het is bemoedigend dat de AEX de stijgende trend vanaf het dieptepunt rond 256 punten weet te handhaven.

Hoewel de verwachting was, dat in het weekend tijdens de Eurotop geen spijkers met koppen zouden worden geslagen, waren beleggers vrijdag toch goed gestemd. Een mogelijk besluit tot een al dan niet gedwongen herkapitalisatie van Europese banken en de hoop op een oplossing van de Europese schuldencrisis, zorgde voor optimisme op de aandelenmarkten.

Weekbasis

Hoewel de AEX rond de high van de week is gesloten, is op weekbasis het (dalings)gevaar nog niet geweken. De koopkrachtindicator RSI bivakkeert nog steeds in de ‘bear market range’ (onder 60%). Daarnaast is de top van juli rond 347 punten nog lang niet in zicht en zal de index aanzienlijk moeten stijgen om de ‘downtrend’ te verlaten. Een lichtpuntje is de ‘uptrend’ vanaf het dieptepunt van september.

Dagbasis

Sinds het bereiken van het dieptepunt in september rond 256 punten, is de AEX sterk in herstel. De weerstandszone rond 300 punten is echter een barrière die zich niet gemakkelijk gewonnen geeft, ondanks de verwoede pogingen om met deze zone af te rekenen. De stijgende trend vanaf het dieptepunt van dit jaar werd vervolgd met een nieuwe ‘high’ op 307,52 punten. Zolang de AEX hogere bodems weet te vormen ten opzichte van de bodems in oktober en september, kan de blik opwaarts worden gericht.

Ook op dagbasis heeft de RSI nog steeds niet met de 60%-grens afgerekend, waardoor de ‘bear range’ intact is. Pas zodra de koopkrachtindicator boven 60% weet te komen, kunnen we spreken van een ‘bull range’, waarbij de RSI ook nog de 70%-grens dient te hebben overschreden. Aan de andere kant: indien de RSI boven de 40%-grens blijft, zou dit een potentiële ‘bull range’ kunnen zijn.

Uurbasis

De AEX zit op uurbasis ‘klem’ tussen de ‘high’ van vorige week op 307,52 punten en het uitbraakniveau rond 295 punten. De RSI is even door de knieën gegaan vanuit de ‘overbought’-zone, maar wist zich boven de 40%-grens te handhaven. De ‘bull range’ is daarmee nog steeds intact, al zou het fraai zijn als de RSI de ‘overbought’-grens weer weet te passeren.

Het positieve plaatje binnen het kortere ‘time frame’ versus het negatieve beeld op langere termijn, geeft aan dat de markt in een neutrale zone zit. De stijging vanaf het dieptepunt rond 256 punten vindt plaats binnen de dalende trend vanaf het voorjaar.

De top van juli rond 347 punten is nog (lang) niet in zicht en de dalende trend van de afgelopen maanden zal pas bij een aanzienlijke stijging worden doorbroken. Bij een eventuele terugval heeft de AEX daarentegen voldoende dalingsruimte voordat de stijgende trend sinds eind september wordt verlaten. Het belooft een interessante week te worden voor beleggers.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.