AEX opnieuw in de aanval op toppen van januari en oktober

AEX opnieuw in de aanval op toppen van januari en oktoberDe AEX zat dinsdag weer in de lift en sloot 0,8% hoger op 315,64 punten. De 310-puntengrens werd aan een stevige test onderworpen, waarna de AEX de aanval wederom inzette op de toppen van januari en oktober rond 318 punten. De index wist deze toppen vooralsnog niet te passeren. De Duitse ZEW-index voor het economisch vertrouwen verbeterde aanzienlijk: van -53,8 in december tot -21,6 in januari. Deze toename is de sterkste die het onderzoeksbureau ooit in een maand heeft gemeten.

Dagbasis

De AEX lijkt vastberaden om de top van januari te passeren, want na een kniebuiging tot ver onder 310 punten, ging de index opnieuw vol in de aanval. Met een opwaarts koershiaat rond 314 punten, doet de index eveneens een nieuwe poging om het (dalende) 200-daags voortschrijdend gemiddelde te passeren. Daarbij zijn de hogere bodems van de afgelopen maanden een steun in de rug en lijkt het een kwestie van tijd tot de 318-puntengrens wordt doorbroken.

De koopkrachtindicator RSI geeft met een waarde rond 60% echter nog geen uitsluitsel. De RSI zal krachtig moeten opstomen om de ‘bear range’ te verlaten. Het bereiken van de ‘overbought’-zone (boven 70%) zal een bevestiging zijn van de ‘bull range’. Deze waarde wist de AEX al meer dan 12 maanden niet te bereiken.

Het ‘positieve reversal’-patroon op basis van de RSI en de AEX (eind december respectievelijk januari) is nog steeds intact. De bodems in de AEX kwamen hoger te liggen (ten opzichte van eind december), terwijl de RSI een lagere bodem vormde. Dit impliceert een koersdoel boven de top van oktober. Dinsdag maakte de AEX een aanzet voor een nieuwe aanval op het koersdoel.

Uurbasis

De AEX doorbrak de stijgende steunlijn vanaf eind november en nam fors gas terug waarbij de index terugviel tot 305,55 punten. Het is bemoedigend dat de AEX opnieuw ruim boven de 300-puntengrens wist op te veren. De RSI nam weliswaar een snoekduik richting de ‘oversold’-zone (30%), maar veerde vanaf dat niveau krachtig op en werd zelfs ‘overbought’.

Een doorbraak van de 318-puntengrens, die wordt gemarkeerd door de toppen van oktober en januari, zou een nieuwe impuls geven aan de stijgende trend van de afgelopen maanden. Mocht de AEX echter vastlopen op de dubbele top, dan mag een nieuwe test van de steun op 305,55 punten worden verwacht. Zou de index, na 3 jaar rond de 300-puntegrens te schommelen, nu eindelijk eens richting gaan kiezen?

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.