Laatste update:

AEX opnieuw onder druk  De AEX hield het woensdag weer niet droog en sloot lager: -1,6% op 290,66 punten. De index wist dus opnieuw niet af te rekenen met de 297-puntengrens, waarop de AEX veelvuldig is stukgelopen. Wij blijven op onze hoede zolang de dalende trend, die in maart werd ingezet, intact is. Een krachtige doorbraak van de weerstand rond 297 punten, zou een stap in de goede richting zijn om uit de dalende trend van de afgelopen maanden te breken. Daarmee zou dan ook het bodemproces zijn afgerond. Deze bodem, die op 18 mei werd bereikt rond 287 punten, is van groot belang.

De heren politici hebben weer wat bedacht: de eurozone moet groei aanjagen om het vertrouwen van beleggers te herwinnen, maar de regio moet zich ook buigen over de herkapitalisatie van banken met geld uit het permanente noodfonds ESM, aldus de EC.

Er gaan stemmen op voor uitgifte van eurobonds en de oprichting van een bankunie. Deze aanbevelingen deed de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, gisteren. Ondanks een kortstondige opstuiking, gleed de AEX toch weer onderuit.

‘Traditioneel’ zal Duitsland zich hevig verzetten tegen deze voorstellen. De Duitsers zijn pertinent tegen eurobonds en een directe herkapitalisatie van banken met geld uit het ESM. Dit fonds zal in juli in de plaats komen van het EFSF en kan onder het huidige mandaat niet direct geld aan banken uitlenen.

Dagbasis

Het is bemoedigend dat de AEX nog steeds boven de ‘low’ rond 287 punten noteert. Dit zou een hogere bodem kunnen zijn, ten opzichte van de bodem van september en november vorig jaar. De index zal echter nog wel moeten afrekenen met de dalende trend, die medio maart is ingezet.

De herstelpogingen strandden de afgelopen week veelvuldig rond 297 punten. De week- en dagcyclus hebben op 18 mei een bodem gevormd. De eerste fase van een cyclus is het meest ‘bullish’, maar het beeld is nog steeds niet positief.

De RSI wist vorige week boven de 30%-grens te blijven en heeft de stijgende lijn voortgezet. De AEX zal moeten stijgen tot boven 296 punten, om een gevaarlijk ‘negatieve reversal’-patroon ongedaan te maken. Zolang de koopkrachtindicator RSI onder de 60% noteert, is de ‘bear range’ intact.

Uurbasis

Sinds 18 mei is er op uurbasis een patroon van hogere bodems gevormd, waarbij de aanval is ingezet op de 297-puntengrens, zij het nog steeds zonder succes. Het neerwaarts koershiaat rond 297 is gesloten, maar de ‘gap’ rond 304 punten moet ook nog worden gedicht. Per saldo bevindt de AEX zich al meer dan een week in een ‘trading range’ van circa 10 punten.

De dag- en de uurgrafiek hebben nog steeds geen signaal afgegeven dat het gevaar geweken is, al begint het beeld op uurbasis wel wat te verbeteren. Zolang de dalende trend sinds medio maart intact is, blijven wij voorzichtig.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.