AEX opnieuw onderuit

AEX opnieuw onderuit De AEX hield het dinsdag opnieuw niet droog en eindigde net boven de 300-puntengrens. Maandag wist de AEX een verlies nog om te buigen in een mooie winst, maar het herstel is broos. De 300-puntengrens werd weer aan een test onderworpen. De dalende trend sinds medio maart is dan ook nog steeds intact. De industriële productie in Duitsland is in maart met 2,8% toegenomen op maandbasis. Er werd op een groei van 0,8% gerekend, nadat in februari de productie nog met 0,3% kromp. De Duitse bouwproductie stond onder zware druk vanwege het strenge winterweer.

In maart werd dat weer ruimschoots goed gemaakt met een productiegroei van 31%. Eerder deze week werd bekend dat de orders in de Duitse industrie in maart met 2,2% zijn gestegen, waar een groei werd verwacht van 0,5%.

Dagbasis

De AEX strandde vorige week op de top rond 313 punten en daalde vervolgens snel richting de 300-puntengrens. De AEXbalanceert aan de rand van de afgrond, gesymboliseerd door de 300-puntengrens.

Het 61,8% ‘retracement level’ rond 295 punten behoedde de AEX maandag nog voor een verdere val. Een volgende steun ligt rond 291 punten, waarvan de AEX in december 2011 opveerde.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is nog steeds dalend, wat een teken is dat de lange termijn trend nog steeds neerwaarts gericht is. De koopkrachtindicator zit ook nog steeds in een ‘bear range’ gevangen, waarbij de RSI in april nog ‘oversold’ geraakte.

De RSI zal dus moeten afrekenen met de 60%-grens om de ‘bear range’ te verlaten. Zolang bovenstaande signalen op rood staan, blijven wij op onze ‘qui vive’. Temeer daar de groene positieve ‘bar’ van maandag geen vervolg kreeg.

Pas als de AEX het herstel doorzet, dan zal de weekcyclus voltooid worden. Vooralsnog is dat nog niet het geval en dus is het wachten op het eerste deel van een cyclus, dat het meest ‘bullish’ is. We wachten dus af totdat de dag- en de uurgrafiek het signaal zullen afgeven dat de bodem is bereikt.

Uurbasis

De AEX opende maandag onder 300 punten, waarbij de RSI op uurbasis fors daalde. De index herstelde vervolgens sterk, waarbij de koopkrachtindicator vanuit ‘oversold’-gebied eveneens herstelde. De RSI wist evenwel niet boven 60% uit te komen. De ‘bear range’ is dus nog steeds intact.

Er is bovendien een negatieve reversal ontstaan (een lagere top in de koers en een hogere top in de koopkrachtindicator RSI), waardoor een koersdoel kan worden berekend onder de laatste lagere bodem.

De AEX zal in ieder geval een hogere top moeten vormen (op uurbasis boven 307 punten), om dit gevaar af te wenden. Een lichtpuntje is wel dat de stieren maandag sterk terugkwamen en de AEX opnieuw boven de 300-puntengrens wisten te tillen. Dinsdag bleek echter een verder herstel ver te zoeken. Kortom het blijft oppassen geblazen voor een nieuwe correctie.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.