AEX opnieuw onderuit

AEX opnieuw onderuitVrijdagmiddag gleed de AEX hard onderuit en ging uiteindelijk 2,6% lager het weekeinde in op een stand van 276,10 punten. De AEX daalde opnieuw richting de onderkant van de ‘trading range’ van circa 30 punten. De steunzone rond 269 punten is daarmee opnieuw in zicht gekomen. Deze steungrens bleek de afgelopen weken een redder in nood. Een doorbraak van deze steungrens geeft echter een nieuw verkoopsignaal.

Berichten dat ECB-bestuurder Jürgen Stark eind dit jaar de handdoek in de ring gooit, zorgde voor veel nervositeit. Binnen de Europese Centrale Bank is ogenschijnlijk veel onenigheid over het opkopen van obligaties van zwakke eurolanden. Nadat Axel Weber eerder dit jaar al was opgestapt, vertrekt nu ook Stark ‘uit persoonlijke overwegingen’. De euro verloor fors terrein ten opzichte van onder meer de Amerikaanse dollar.

De geruchten van een Grieks ‘default’ werden vrijdag steeds luider. ‘Een ordelijk gepland faillissement van Griekenland’, is geen taboe meer, aldus Rösler, de Duits minister van Economie in een opiniestuk in de Duitse krant Die Welt. Duitse ambtenaren werken aan een scenario datde Grieken de drachme weer invoeren.

Weekbasis

De AEX gaat al wekenlang per saldo nergens heen en consolideert binnen de ‘trading range’ tussen circa 269 en 296 punten. Het voorlopige dieptepunt van dit jaar ligt op 265,85 punten. Zolang de dalende trend van de afgelopen maanden intact is, blijven wij op onze hoede. De index zal zeer sterk moeten herstellen voordat de dalende trend is doorbroken. De RSI fluctueert rond de 30%-grens, wat het ‘oversold’-niveau aangeeft en dit getuigt niet van kracht.

Dagbasis

De ‘gap down’ van vorige week maandag werd gedurende de week gedicht. Desalniettemin wistde AEX de wegomhoog niet te vinden. De steunzone rond 269 punten, alwaarde AEX de afgelopenweken diverse malen steun heeft gevonden, is van groot belang.

Het is een positief teken dat de koopkrachtindicator RSI op dagbasis hogere bodems vormt en niet opnieuw onder de 30%-grens is gebroken. Zolang de RSI echter onder 60% noteert, is het gevaar niet geweken.

Uurbasis

De RSI kroop op uurbasis weliswaar richting de bovenkant van de ‘bear range’, maar verloor toch weer terrein. De koopkrachtindicator zal in ieder geval moeten afrekenen met de 60%-grens om deze ‘range’ te verlaten. Vervolgens zal de RSI ook nog ‘overbought’ (boven 70%) moeten worden voor de bevestiging van de ‘bull market range’. Maar eerst zal de RSI ervoor moeten zorgen om uit de gevarenzone onder 30% te blijven. Bovendien zal de AEX boven de steunzone rond 269 punten dienen te blijven.

De correctie biedt de mogelijkheid om ondergewaardeerde aandelen in portefeuille op te nemen tegen gunstige prijzen. Anderzijds bieden posities in bijvoorbeeld de ProtectiePortefeuille bescherming tegen koersdalingen.

Dankzij posities in onder meer goud, zilver en shortposities op diverse indices, staat de ProtectiePortefeuille dit jaar op een winst van 113% nadat in 2010 ook al een winst werd behaald van 48,3%.
Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.