AEX opnieuw op jacht

AEX opnieuw op jacht De AEX ging dinsdag goed uit de startblokken en ging op jacht op de top van februari rond 333 punten. De index consolideert al maanden in een brede bandbreedte van circa 18 punten. Het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’ rond 315 punten, gerekend vanaf de ‘low’ tot aan de ‘high’ van dit jaar, vormde een solide steungrens. Aangezien op dagbasis het ‘positieve reversal’-patroon nog steeds valide is, is de kans op een nieuwe ‘high’ voor dit jaar groot, wat het koersdoel van dit patroon is.

Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Cyprus verlaagd van Baa3 tot junkstatus (Ba1), ingegeven door zorgen over de blootstelling van Cypriotische banken aan de Griekse crisis. De kredietbeoordelaar denkt dat Cyprus meer steun zal moeten bieden aan Cypriotische banken die een ‘exposure’ hebben in Griekse leningen.

De kredietbeoordeling voor kortetermijnschulden werd verlaagd van ‘Prime-3’ naar ‘Not Prime’ met daaraan toegevoegd een negatieve vooruitblik. Moody’s is het volgende schaap dat over dam komt: eerder verlaagde Standard & Poor’s de kredietstatus van Cyprus ook al tot ‘junk’. Bij Fitch staat de Cypriotische kredietwaardering nog net boven de ‘rommelstatus’.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De AEX testte vorige week het (derde) 61,8% Fibonacci ‘retracement level’, gerekend vanaf de ‘low’ tot aan de ‘high’ van dit jaar. De AEX wist een herstel in te zetten vanaf de 315-puntengrens. Dit is een niveau dat de index eind januari ook al succesvol testte.

De RSI veerde vorige week op boven 40% en bleef daarbij keurig binnen de bull range’. Doordat de AEX een hogere bodem vormde en de RSI een lagere, werd een nieuw ‘positieve reversal’-patroon gevormd, met als koersdoel een top boven het hoogtepunt van dit jaar. Omdat dit patroon nog geldig is, is een optimistische visie gerechtvaardigd.

Uurbasis

De RSI dook vorige week in de gevarenzone (onder 30%) en veerde vervolgens op tot boven 60%. De AEX veerde op vanaf de steungrens rond 315 punten. De RSI wist de ‘bear range’ te verlaten en werd zelfs ‘overbought’. Op uurbasis kan de vlag nu dus ook weer uitgehangen worden.

De AEX had geruime tijd moeite met het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’, berekend vanaf de ‘high’ op 20 februari tot de ‘low’ van 7 maart. Dit niveau is inmiddels met verve overwonnen. De AEX zit desalniettemin nog steeds in de ‘trading range’ tussen circa 315 en 333 punten.

De stijgende trend sinds september is nog steeds intact. De AEX heeft afgerekend met de ‘high’ van begin maart rond 329 punten en is op weg gegaan richting 333 punten. Op uurbasis is het ‘negatieve reversal’-patroon onschadelijk gemaakt en kan ook op uurbasis omhoog worden geblikt.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com 

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.