Laatste update:

AEX overtuigend in de plusDe AEX schudde dinsdag de Spaanse perikelen van zich af en sloot overtuigend hoger: +0,9% op 295,27 punten. De index ging daarmee weer in de aanval op de 297-grens, waarop de AEX veelvuldig is stukgelopen. Wij blijven op onze hoede zolang de dalende trend, die in maart werd ingezet, intact is. Een krachtige doorbraak van de weerstand rond 297 punten, zou een stap in de goede richting zijn om uit de dalende trend van de afgelopen maanden te breken. Daarmee zou dan ook het bodemproces zijn afgerond. Deze bodem, die op 18 mei werd bereikt rond 287 punten, is van groot belang.

Het aantal mondiale bedrijfsfaillissementen neemt in 2012 naar verwachting met 3% af, nadat vorig jaar een daling met 4% werd gemeten. Volgens kredietverzekeraar Euler Hermes, komt de toename van het aantal faillissementen vooral voor rekening van Europa.

In de eurozone stijgt het aantal bedrijfsfaillissementen dit jaar naar verwachting met 7%, waarbij de stijging van het aantal faillissementen in het eurogebied grotendeels in de Zuid-Europese landen plaatsvindt. In Italië, Spanje, Griekenland en Portugal gaat het om stijgingen tot niet minder dan 25%, maar ook België en Nederland worden geraakt. Duitsland zal daarentegen naar verwachting een lichte krimp van het aantal faillissementen laten zien.

Dagbasis

Het is bemoedigend dat de AEX nog steeds boven de ‘low’ rond 287 punten noteert. Dit zou dan een hogere bodem kunnen betekenen, ten opzichte van de bodem van september en november vorig jaar. De index zal echter moeten afrekenen met de dalende trend, die medio maart is ingezet.

De herstelpogingen strandden de afgelopen week rond 297 punten. De week- en dagcyclus lijken op 18 mei een bodem te hebben gevormd. De eerste fase van een cyclus is het meest ‘bullish’, maar hier hebben we nog weinig van gezien.

De RSI wist vorige week boven de 30%-grens te blijven en heeft de stijgende lijn voortgezet. De AEX zal moeten stijgen tot boven 296 punten, om een gevaarlijk ‘negatieve reversal’-patroon te vermijden. Zolang de RSI onder de 60% noteert, is de ‘bear range’ intact.

Uurbasis

Sinds 18 mei is er op uurbasis een patroon van hogere bodems gevormd, waarbij de aanval is ingezet op de 297-puntengrens. Het neerwaarts koershiaat rond 297 is gesloten, maar het koershiaat rond 304 punten moet ook nog worden gedicht.

De dag- en de uurgrafiek hebben nog geen (duidelijk) signaal afgegeven dat het ergste achter de rug is, al begint het beeld op uurbasis wel wat te verbeteren. Het herstel zal nu moeten doorzetten. Zolang het herstel niet krachtig wordt voortgezet, blijven we echter voorzichtig.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.