AEX passeert 284-puntengrens

AEX passeert 284-puntengrensDe AEX zette donderdag opnieuw de aanval in op de weerstandszone rond 284 punten. De AEX sloot 2,8% hoger op een stand van 285,81 punten en doorbrak de 284-puntengrens, die in september veelvuldig een beer op de weg bleek te zijn. De Europese Centrale Bank (ECB) biedt alle banken onbeperkt krediet van 12 maanden. Daarnaast koopt de ECB voor € 40 miljard aan ‘covered bonds’ van banken. De ECB wordt daardoor steeds meer een ‘vuilnisbank’.

De AEX-index toont veerkracht en dat ondanks dat landen zoals Griekenland en banken zoals Dexia wankelen. Dexia zal volgens de Belgische zakenkrant De Tijd worden genationaliseerd door de Belgische overheid. Het gevolg was dat de koers van Dexia verder de afgrond in stortte nadat het aandeel al gedecimeerd was.

Met man en macht proberen (Europese) politici Griekenland overeind te houden. Vertegenwoordigers van het IMF, de ECB en de EC zijn er blijkbaar in geslaagd om de blokkades van Griekse ambtenaren te omzeilen. Er werd een akkoord gesloten met de ‘trojka’ over het Griekse begrotingsvoorstel voor 2012. De Grieken rekenen voor 2012 op een krimp van 2,5% van het BBP (dit jaar -5,5%) en een begrotingstekort van € 14,7 miljard.

Dagbasis

De AEX opende opnieuw de aanval op de weerstandszone rond 284 punten. Deze barrière vormt al sinds september een beer op de weg. Het is bemoedigend dat de AEX deze week een hogere bodem heeft gevormd, ruim boven het dieptepunt rond 256 punten van dit jaar. Een definitieve doorbraak van de 284-puntenzone zal een positief signaal afgeven.

Ondanks dit herstel, zit de AEX nog steeds in een ‘trading range’ van circa 30 punten. Het sein ‘brand meester’ kan nog niet worden gegeven, daar de dalende trend van de afgelopen maanden nog steeds niet is verlaten.

Het is een positief teken dat de RSI erin is geslaagd om boven de gevarengrens van 30% te blijven en verder afstand te nemen van dit ‘oversold’-gebied. De AEX zit nog wel in een ‘bear range’. De RSI zal derhalve de 60%-grens moeten doorbreken om de ‘bear range’ te verlaten.

Uurbasis

Op uurbasis is de RSI opgeveerd boven 30% (‘oversold’-gebied) en passeerde zelfs de 60%-grens, wat de bovenkant van de ‘bear range’ aanduidt. Zodra de koopkrachtindicator boven 70% weet te komen, wordt daarmee de ‘bull market range’ te bevestigd.

Hoewel een aantal ‘green shoots’ kan worden gesignaleerd, blijft het oppassen geblazen zolang de weerstandszone 290/300 punten intact is. Pas als deze weerstandszone is doorbroken, breekt de zon weer door. Het is bemoedigend dat de AEX op weekbasis hogere ‘lows’ heeft gevormd. Voor een positief vervolg, is het zaak dat de AEX nu ook hogere ‘highs’ weet te vormen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.