AEX passeert hoogtepunt begin december

AEX passeert hoogtepunt begin decemberDe AEX bereikte dinsdag, na het kerstweekend, een decemberpiek boven 310 punten. De dalende weerstandslijn vanaf het voorjaar werd overtuigend doorbroken. De AEX heeft de aanval voortgezet op de top van oktober rond 318 punten.
Weliswaar koerste de AEX gisteren hoger, maar de spanning op de obligatiemarkt is nog steeds niet verdwenen. De eurocrisis sluimert nog steeds op de achtergrond, waarbij het effectief rendement op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties opnieuw tot boven de kritieke 7%-grens steeg.

Europese banken hebben het kerstweekend een bedrag bij de ECB gestald van meer dan € 400 miljard. Daarmee werd het vorige record van € 385 miljard van juni 2010 overtroffen. Banken parkeren hun overtollige middelen blijkbaar nog steeds liever bij de ECB dan het geld aan andere banken uit te lenen.

Inhoudsopgave

Dagbasis

Nadat de AEX de dalendeweerstandslijn sinds het voorjaar doorbrak, wist de index het hoogtepunt van begin december (‘intraday’) te passeren. Nu de AEX de consolidatiedriehoekaan de bovenzijde heeft verlaten, kan koers worden gezet richting de top van oktober rond 318 punten. Het opwaartse koershiaat, dat eind november is gevormd rond 276 punten, staat ook nog steeds open, wat positief is.

Hoewel het 38,2% Fibonacci-steunniveau, gemeten vanaf het dieptepunt van eind november tot het hoogtepunt van december, stevig werd getest, wist de AEX toch vanaf dit niveau op te veren.

De RSI zette de stijgende lijn in en worstelt met de 60%-grens, wat de bovenkant van de ‘bear range’ markeert. Zolang de RSI boven 40% noteert, is de vorming van een ‘bull range’ mogelijk. Het zou van kracht getuigen als de koopkrachtindicator het ‘overbought’-gebied (boven 70%) weet te bereiken. 

Uurbasis

De AEX zette ook na kerst de stijgende lijn weer in en passeerde direct de top van begin december, maar nam vervolgens weer wat gas terug. Of de AEX voldoende kracht heeft om de aanval op de top rond 318 punten met succes af te ronden, zal nu moeten blijken.

De RSI noteert nog steeds in een ‘bull range’ (boven 40%), waardoor nog steeds op zoek kan worden gegaan naar instapmomenten in de uurgrafiek. Het beeld in de uurgrafiek en de daggrafiek is verbeterd. Een terugtest van het uitbraakniveau zou mooie kansen kunnen bieden om posities verder uit te breiden.
 
Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.