Laatste update:

AEX realiseert bescheiden winst  De AEX sleepte er maandag een bescheiden winst uit op een stand van 311,76 punten. De eerste handelsweek van het jaar is vooralsnog niet spectaculair, al zou dit de stilte voor de storm kunnen zijn. Het is evenwel bemoedigend dat de bodems nog steeds op een hoger niveau liggen ten opzichte van het dieptepunt van 2011. De Duitsers slaagden er voor de eerste keer in de historie in om obligaties te plaatsen tegen een negatieve rente. De Duitse overheid haalde € 3,9 miljard op met een 6-maandslening, waarvan het gemiddelde effectieve rendement -0,012 bedroeg. Nederland zette in december reeds een 3-maandslening weg met een rente van -0,004%. Beleggers zijn nu bereid om geld aan veilig geachte landen, zoals Duitsland en Nederland, uit te lenen en daarvoor een vergoeding voor te betalen.

Dagbasis

Het eerste wapenfeit van dit jaar is een hoogtepunt rond 318 punten, waarbij de top van oktober 2011 werd geëvenaard. De AEX kwam rond dat niveau het 200-daags voortschrijdend gemiddelde tegen, waarna de index terugviel tot de top van begin december rond 309 punten.

Het patroon van hogere bodems is nog steeds intact, ondanks de niet bepaald enerverende start van 2012. Zolang de bodem stand houdt, kan de AEX opnieuw de aanval inzetten op de top rond 318 punten.

De koopkrachtindicator RSI weet nog niet te overtuigen. Deze zal ‘overbought’ (boven 70%) moeten worden om de ‘bull range’ te bevestigen. Tot dusver strandde de RSI onder dit niveau, dus is er nog geen reden tot ongebreideld optimisme.

Uurbasis

De uurgrafiek oogt nog steeds sterk, waarbij de bodems de afgelopenmaanden op een hoger niveau zijn komen te liggen. Alvorens er een verbetering plaatsvindt in de dag- en weekgrafiek, zal de uurgrafiek eerst moeten verbeteren.

De RSI viel de afgelopen dagen wat terug, maar hield zich staande rond 40%, zijnde de onderkant van een ‘bull range’. Indien de AEX vanaf dit niveau weer zou opveren, wordt een ‘positieve reversal’-patroon gevormd (hogere bodems in de AEX en lagere bodems in de RSI). Op basis hiervan kunnen we een (minimaal) koersdoel berekenen van ruim 318 punten.

Mocht de RSI echter toch verder zakken tot onder 30% (het ‘oversold’-gebied, dan zou het beeld ten aanzien van de uurgrafiek en daarmee dus ook het beeld op dag- en weekbasis minder positief worden. Een succesvolle aanval op de 318-puntengrens is derhalve een must om de stijgende trend van de afgelopen maanden vast te houden.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.