AEX richting dieptepunt 2011

AEX richting dieptepunt 2011Maandag daalde de AEX opnieuw fors en sloot niet minder dan 4,2% lager op 274,45 punten. De AEX blijft derhalve gevangen in de sterk dalende trend van de afgelopen maanden. Al wekenlang beweegt de AEX in een brede bandbreedte van 30 punten tussen circa 265 punten en 295 punten. De AEX is inmiddels weer afgegleden naar de onderkant van de ‘trading range’.

De Europese Centrale Bank heeft vorige week voor circa € 13,3 miljard aan staatsobligaties van zwakke eurolanden opgekocht. Niet alleen Grieks, Iers en Portugees staatspapier wordt gekocht, maar ook Italiaanse en Spaanse staatsobligaties zijn van harte welkom. De ECB is inmiddels € 129 miljard aan staatsobligaties rijker. In mei 2010 werd de Europese variant van ‘QE’ geactiveerd.

Nu Italië ook al achterloopt met de uitvoering van het besparingsplan, zwelt de eurocrisis steeds verder aan. Ook België staat onder druk: de spread met Duitsland klom naar een record. De 1-jaarsrente in Griekenland klom naar 82,144%. “Het is een open deur intrappen dat sommige Europese banken niet zouden overleven, mocht hun portefeuille staatspapier aan de marktwaarde getoetst worden” aldus Josef Ackermann, de CEO van Deutsche Bank.

Weekbasis

De AEX is er vorige week niet in geslaagd om de weerstandszone 296/300 punten te doorbreken. De AEX is vervolgens hard gedaald richting 265,85 punten, zijnde het dieptepunt van dit jaar. Zolang de dalende trend van de afgelopen maanden intact is, ligt onze focus op weerstanden. Een doorbraak van het laagste punt van dit jaar, zou een impuls geven aan de neerwaartse trend.

De RSI is vanwege de daling van de AEX opnieuw onder de 30%-grens gedoken, wat het ‘oversold’-niveau aangeeft. De ‘bear market range’ is evenwel intact zolang de RSI onder 60% noteert.

Dagbasis

De AEX herstelde vorige week tot aan de bovenkant van de ‘trading range’, maar daalde echter (opnieuw) vanaf 296 punten. De lange termijn trend, die wordt aangeduid met het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, geeft nog geen aanleiding tot optimisme vanwege de neerwaartse tendens. De forse daling van maandag voorspelt niet veel goeds.
De koopkrachtindicator RSI heeft op dagbasis niet eens de 60%-grens bereikt, waarna deze opnieuw is gaan dalen, waardoor de ‘bear market range’ intact blijft. De positieve divergentie tussen de AEX en de RSI, de lagere bodems in de AEX en hogere bodems in de RSI, is daarbij een lichtpuntje.

De AEX heeft nog een lange weg te gaan, alvorens uit de ‘downtrend’ te breken. De langere ‘time frames’ zijn natuurlijk niet zomaar gedraaid, maar het moet natuurlijk beginnen met de kortere ‘time frames’, die de afgelopen dagen opnieuw aanzienlijk verslechterden.

Uurbasis

Op uurbasis is de RSI opnieuw aanzienlijk ‘afgekomen’ en dook daarbij opnieuw onder de 30%-grens. De ‘bull range’ is hiermee wederom ingeruild voor een ‘bear market range’. Een verdere verzwakking zou opnieuw short-posities uitlokken. Het blijft evenwel wachten op een uitbraak van de AEX uit de ‘trading range’ van de afgelopen weken.

Dalende markten bieden eveneens kansen. Onze ProtectiePortefeuille, met posities in onder meer goud, zilver en shortposities op diverse indices, profiteert volop van de situatie. Met een gedegen beleggingsbeleid kan er wel degelijk een goed resultaat worden behaald, zo bewijst ook de ProtectiePortefeuille: 2011 +113,2% en in 2010 +48,3%.
Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.