AEX scherpt dieptepunt 2012 aan

AEX scherpt dieptepunt 2012 aanDinsdag scherpte de AEX, met een ‘intraday low’ onder 295 punten, het dieptepunt van dit jaar verder aan. De index blijft gevangen in de sterke dalende trend die medio maart werd ingezet. Het dalende 200-daags voortschrijdend gemiddelde geeft ook aan hoe laat het is. De weg van de minste weerstand is nog steeds neerwaarts. De steunniveaus rond 291 respectievelijk 295 punten moeten voor steun zorgen.

Het Griekse όχι, oftewel ‘nee’, om een zakenkabinet te vormen, deed de nervositeit op de aandelenmarkten weer toenemen. De kans dat de Grieken weer de gang naar de stembus moeten maken, is toegenomen. Naar verwachting zullen medio juni opnieuw Griekse verkiezingen worden gehouden. De kans neemt daardoor toe dat Griekenland uit de euro stapt.

Dagbasis

De index noteert al een aantal dagen onder de 300-puntengrens, waarbij het 61,8% ‘retracement level’ rond 295 punten aan een test wordt onderworpen. Rond 291 punten is er nog een steunniveau: een bodem waarvan de AEX in december 2011 opveerde.

Zolang het 200-daags voortschrijdend gemiddelde dalend is, geeft dit aan dat de lange termijn trend nog niet positief is. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde zal op zijn minst moeten stoppen met dalen, voor dat we weer met een positieve bril naar de markt te mogen kijken.

De RSI zit nog steeds in een ‘bear range’ gevangen maar noteert nog wel boven de ‘oversold’-grens (boven 30%). De RSI zal de 60%-grens moeten passeren om uit de gevaarlijke ‘bear range’ te breken. Het kan een lichtpuntje zijn dat de RSI positief divergeert met de AEX. De bodems in de RSI komen hoger te liggen, terwijl de bodems in de AEX lager liggen, wat aangeeft dat de koopkracht wat toeneemt.

Het is nog wel wachten totdat de dag- en de uurgrafiek het startsein geven dat de bodem inderdaad is gezet, waarmee de weekcyclus zou zijn voltooid. Gezien de daling van de afgelopen dagen, blijft het wachten op het eerste deel van de nieuwe cyclus, dat het meest ‘bullish’ is. We zitten nog steeds in de laatste fase van de huidige cyclus, die het meest negatief is. Dat blijkt ook wel uit de reactie van de markt op berichten die uit Zuid-Europa komen.

Uurbasis

De AEX is maandag met een neerwaarts koershiaat teruggevallen naar de onderkant van de neutrale zone tussen circa 295 punten en 306 punten. De RSI is ook weer teruggevallen tot circa 40% en zal boven 60% moeten komen, om af te rekenen met de ‘bear range’. De koopkrachtindicator is niet meer ‘oversold’ geweest, wat een bemoedigend teken is.

De waarschuwing voor het gevaar van een ‘negatieve reversal’-patroon was niet voor niets. De neerwaartse druk bleef aanhouden, wat in een nieuw dieptepunt voor dit jaar resulteerde. Mocht de AEX zich weten te handhaven boven de steunzones rond 291 respectievelijk 295 punten, dan biedt dit perspectief. Doorbraak van deze steunzones zou de dalende trend opnieuw van een impuls voorzien.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.