Laatste update:

De AEX-index scherpte het jaarrecord verder aan door de 380-puntengrens te passeren. Het feit dat de AEX al weer snel vaste grond onder de voeten kreeg (rond 362 punten) was al een indicatie dat een nieuwe aanval op de hoogste stand van dit jaar niet mocht worden uitgesloten.

Het dalende trendkanaal sinds medio augustus werd verlaten, waarna het sein ‘brand meester’ kon worden gegeven. Op dagbasis heeft de AEX eind augustus een dagcyclusbodem gevormd, wat tevens een ‘midcycle low’ van de weekcyclus markeert.

Inmiddels kunnen we de 12de weekbar noteren en is de ‘midcycle low’ van de weekgrafiek een feit. Het herstel naar de top van dit jaar heeft dit scenario bevestigd. Door het passeren van de top is sprake van ‘right translation’ (een top in de tweede helft van de cyclus) wat een ‘ bullish’ signaal is.

De AEX zit overduidelijk in een stijgende trend sinds de zomermaanden van 2012. De hogere top bevestigt dit beeld opnieuw, dus op weekbasis short gaan is nog steeds onverstandig. Pas als de index onder 362 punten breekt, wordt de situatie zorgwekkend.

Het voorgaande steunniveau (de weekcyclusbodem) rond 330 punten verdwijnt steeds verder uit zicht. En dat alles ondanks de teleurstellende prestaties van zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever. RDS noteert nog boven de belangrijke steunzone rond € 24,-, maar is eigenlijk al 12 maanden aan het dalen.

Unilever zit al sinds juni 2013 in een dalende trend en heeft recent weer een lagere bodem gevormd. Unilever en RDS hebben samen een gewicht van meer dan 25% binnen de AEX, maar konden toch de pret niet drukken. Gaan deze zwaargewichten nu eindelijk mee omhoog, of trekken ze binnenkort alles mee naar beneden?

De neutrale fase is met het breken boven 376 punten weer verlaten. Toch is het nog steeds niet allemaal rozengeur en maneschijn vanwege de langere cycli die op hun laatste benen lopen. Ook zien we dat de AEX inmiddels tegen de bovenkant van het stijgende trendkanaal uit 2012 loopt.

Een nieuwe, wellicht forse, correctie ligt dus op de loer, maar we mogen pas short gaan als de kortere cycli een verkoopsignaal geven. Wellicht dat een nieuwe discussie over of de geldpers toch in een lager tempo moet draaien (tapering) hiertoe een aanzet is.

De Amerikaanse centrale bank (Fed) zag woensdagavond toch weer af van het afbouwen van het kwantitatief verruimingsprogramma (QE) op dit moment, waardoor de markten vleugels kregen. De Fed lijkt steeds meer op de PvdA (wel een JSF, geen JSF, wel een JSF, geen JSF, wel…) Probeer er als fundamentele belegger maar eens chocolade van te maken…
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.