AEX scherpt jaarrecord aan

AEX scherpt jaarrecord aanNa een groot aantal aanvalspogingen is de AEX er eindelijk in geslaagd om het jaarrecord aan te scherpen. De AEX-index zat een aantal maanden in een trading range van circa 20 punten tussen de steunzone rond 320 punten en de weerstandszone rond 340 punten.

Nadat de index medio november opveerde van de steunzone rond 320 punten, werd de aanval ingezet op de bovenkant van de trading range. Vandaag (donderdag) bereikte de index een nieuw jaarrecord boven 340 punten.

De divergentie tussen de AEX en de kleinere fondsen (ASCX- en AMX-index) is evenwel nog steeds zichtbaar. Terwijl de AEX een nieuw jaarrecord heeft gevestigd, noteren de ASCX- en AMX-index daarentegen nog onder de top van oktober. De top van maart is zelfs nog veel verder uit het zicht. Dit geeft aan dat beleggers nog steeds risico-avers zijn. Grotere en meer liquide fondsen genieten de voorkeur ten tijde van onzekerheid. Beleggers kunnen namelijk gemakkelijker uit liquide fondsen stappen, dan uit illiquide aandelen.

De kwartaal- en maand cycli gaven aan dat een top mocht worden verwacht, maar dit gegeven blijkt nog geen garantie dat de markt naar beneden gaat. Het kan enige tijd duren voordat de weekcyclus een ‘draai’ (een top) aangeeft. De succesvolle aanval op de 340-puntengrens, illustreert dit eens te meer.

Als we naar de ontwikkeling van de Spaanse IBEX, de Italiaanse MIB of de Portugese PSI kijken, dan hoeven we hiervan niet veel te verwachten. De Spaanse en Italiaanse beurzen zitten sinds medio september in een dalende trend. De top van 2012 is nog heel ver weg. Hieruit blijkt dat Europese beleggers de Zuidelijke landen nog helemaal niet vertrouwen.

De Amerikaanse indices, niet bepaald de kleinste markten ter wereld, laten een correctie zien binnen de stijgende trend van dit jaar. Zolang deze belangrijke indices tegenwind ervaren, zal het voor de AEX niet eenvoudig zijn om de weg omhoog te vervolgen. Desalniettemin heeft de AEX index voor dit jaar een nieuwe mijlpaal bereikt: een jaarrecord boven de 340 punten.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.