Laatste update:

AEX scherpt jaarrecord verder aanDe AEX-index bevestigde de afgelopen weken de uitbraak uit de trading range tussen de steunzone rond 320 punten en de weerstandszone rond 340 punten.

Na amper te zijn teruggevallen, gaf de AEX opnieuw gas. De index slaagde erin om het jaarrecord verder aan te scherpen ver boven 340 punten.

De dagcyclus leek op zijn laatste benen te lopen, waarbij de AEX verrassend genoeg goed stand wist te houden. Wij stelden vorige week: “…de komende week mag vanuit de dagcyclus een nieuwe bodem worden verwacht”. Welnu, de nieuwe bodem in de dagcyclus werd al vrij snel gevormd, waaruit de kracht van de markt blijkt.

De kwartaal- en maandcycli geven echter ook aan dat binnenkort een top verwacht mag worden. De weekcyclus liet medio november een nieuwe bodem noteren, waarna de eerste fase van de cyclus werd ingeluid. Het is nog de vraag of de AEX in staat is om de stijging krachtig voort te zetten.

We moeten de stijging echter nog steeds bezien in het licht van de eindfase van de lange cycli. De laatste fase is het meest, negatief omdat gezocht moet worden naar een nieuwe bodem.

Hoewel de ASCX- en de AMX-index (de kleinere fondsen) de top van oktober zijn gepasseerd, blijft het licht op oranje. Deze indices hebben nog een lange weg te gaan alvorens de top van 2012, die in maart werd gezet, wordt bereikt. Beleggers blijken dus nog steeds risico-avers en stappen liever in de grotere AEX-fondsen, die gemakkelijker weer van de hand kan worden gedaan.

De Spaanse IBEX en de Italiaanse MIB ogen nog steeds niet sterk en noteren nog steeds ver onder de top van dit jaar. Daarentegen heeft de Portugese PSI inmiddels wel de top van 2012 (vrijwel) bereikt. Wat dat betreft is Portugal van de genoemde drie ‘prachtlanden’ het minst slechte jongetje van de klas.

De Amerikaanse indices zitten ook in de lift sinds de bodem in november, al is het ook niet echt overtuigend. De ‘Fiscal Cliff’ zwaait aldaar, als een soort Zwaard van Damocles, nog steeds vervaarlijk boven de markt. De Democraten en de Republikeinen zijn nog steeds bezig met hun spelletje blufpoker. Pas als er een akkoord tussen beide kemphanen wordt bereikt, kan dat (enige) onzekerheid wegnemen.

Onzekerheid of niet, de AEX kabbelde de afgelopen dagen rustig voort richting het jaareinde en wist er zelfs nog een nieuw jaarrecord uit te persen.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.