Laatste update:

AEX scherpt jaarrecord verder aanWaar de AEX vorige week erin slaagde om de top van januari rond 359 punten te doorbreken, deed de index deze week er een flinke schep bovenop. De AEX zette de opmars voort en scherpte het jaarrecord van 2013 verder aan tot boven 366 punten. 

De ‘year to date’-winst bedraagt daarmee ruim 6%, waarbij ook nog het dividend kan worden opgeteld. De stijgende trend sinds de zomermaanden van 2012 heeft een nieuwe impuls gekregen en de top van 2011 op 374,19 punten komt zelfs in zicht.

De AEX scherpte weliswaar het hoogste punt aan van dit jaar, maar kan zich niet meten met de DAX30, de Dow Jones Index en de S&P500. Deze indices bivakkeren rond ‘all time high’-niveaus. Voordat de AEX het hoogste niveau ooit rond 700 punten bereikt, zal de index nog met ruim 90% moeten stijgen.

Bij de AEX is het gevaar op basis van de langere ‘time frames’, de kwartaal- en maandgrafiek, nog steeds niet geweken. De maandgrafiek telt alweer de 20de ‘bar’, zodat deze cyclus tegen het einde loopt, wat als meest negatieve fase geldt. Op basis hiervan mogen we dus ‘binnenkort’ een nieuwe bodem verwachten.

Binnenkort is daarbij een zeer rekbaar begrip: voordat de kwartaal- en maandgrafieken hun zware stempel drukken op de kortere ‘time frames’, kan worden geprofiteerd van de stijging. 20 bars is echter het gemiddelde van een cyclus dus kan het spel ook snel over zijn…

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn de afgelopen maanden gewoon naar boven doorgewandeld, zonder een noemenswaardige correctie te hebben laten zien. Geduld is dus een schone zaak alvorens shortposities in te nemen. Niet alleen de weekgrafiek is opwaarts gericht, maar ook de daggrafiek geeft nog geen aanleiding om short te gaan.

We zullen dus op (verkoop)signalen in de kortere ‘time frames’ moeten wachten. Aangezien de langere cycli op hun laatste benen lopen, komt de dag steeds dichter bij dat een correctie volgt.

De AEX lijkt, evenals diverse toonaangevende indices, eind april een weekcyclusbodem te hebben gevormd. De stijging hield langer aan dan in de voorgaande maanden. In maart bijvoorbeeld, zette de AEX al na 2 weekbars een top.

Het laatste wapenfeit voor de AEX is dus een aangescherpt jaarrecord. Daarmee is de top van 2011 rond 374 punten weer in het vizier gekomen. Met de ‘drukkende’ langere cycli in ons achterhoofd, blijven we evenwel op onze ‘qui vive’.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.