AEX scherpt meerjarig jaarrecord aan

AEX scherpt meerjarig jaarrecord aanDe AEX consolideerde afgelopen week, wat op topvormig zou kunnen duiden. Daarbij wist de index op donderdag het meerjarig recordniveau aan te scherpen.

Gisteren stond Amerika in het teken van Thanksgiving Day, waarbij beleggers in de AEX dan ook dank zeiden vanwege de verdere stijging. De vorige recordstand van 425,74 punten dateert van vrijdag 19 september.

We tellen inmiddels de 10de beursdag na de dagcyclusbodem. Een cyclus telt doorgaans 20 bars, met een afwijking van 5. Een korte cyclus kan dus al na 15 bars zijn afgerond en een langere cyclus kan tot 25 bars lopen. Dat betekent dus dat de midcyclusbodem binnenkort mag worden verwacht.

De AEX vormt een volgende hogere top, die gecombineerd met de lagere bodem in oktober rond 366 punten, een ‘broadening formation’ aangeeft. Een ‘broadening formation’ komt doorgaans voor aan het einde van een uptrend.

Dit patroon wordt gekenmerkt door een dalende steunlijn en een stijgende weerstandslijn, die dus uitelkaar lopen. Dit duidt op toenemende onzekerheid, waardoor we het niet uitsluiten dat de AEX toch weer (hard) naar beneden zal gaan.

Het is een veeg teken dat de paniekgolf de AEX tot 366,84 punten voerde wat een nieuw dieptepunt voor 2014 betekende. Ondanks het sterke herstel van de afgelopen weken, is het echter de vraag of alle problemen inmiddels zijn opgelost.

Ondanks de forse fluctuaties zijn de optiepremies zeer laag, waardoor het schrijven van calls en puts minder interessant is. Wel zou het schrijven van alleen calls een optie kunnen zijn. Vanwege de lage ‘implied volatility’ en de ‘broadening formation’ met een fors risico aan de onderkant, achten we het niet verantwoord om short strangles op te zetten.

Weliswaar fluctueren de Dow, de DAX, de Nasdaq en de AEX rond recordniveaus, de kleinere fondsen in Amerika, die verenigd zijn in de Russell 2000 geven aan dat beleggers risico-avers zijn.

Binnen Europa zijn het vooral de zuidelijke PIGS-landen Italië, Spanje en Portugal die zwaar achter blijven. Dat gebeurt ook niet als alle problemen achter de rug zouden zijn.

Of we een forse daling gaan zien voor het einde van het jaar valt nog te bezien, want er staan natuurlijk de nodige bonussen op het spel. ‘Window dressing’, oftewel het kopen van sterke aandelen en dumpen van slecht presterende aandelen, zal de komende weken waarschijnlijk opnieuw voorkomen.

Goedkope putopties als brandverzekering onder de portefeuille geven wellicht wat rust. In ieder geval is de ETF portefeuille erin geslaagd om het record verder aan te scherpen en het resultaat dit jaar op te voeren tot 10%.

We hanteren het adagium: “risk is what you manage and return is what you get’. Vorige week haalden we premie binnen doordat novemberopties zonder waarde afliepen. Daardoor konden we het record voor OptionAlert aanscherpen van bijna 30%. We zullen opnieuw een positie innemen zodra een cyclusbodem is gevormd en de optiepremies weer interessant worden.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.