AEX scherpt meerjarig recordniveau aanDe AEX veerde op van het niveau waar in januari en maart een dubbele top werd gevormd. Oude weerstanden worden wel vaker steun. Vanaf de 409-puntengrens werd overtuigend de aanval ingezet op het meerjarig recordniveau.

De stijging is zo overtuigend, dat het lijkt of recent een nieuwe dagcyclusbodem is gevormd. De ECB weigert om de beurs te laten dalen. ECB-president Mario Draghi pompt circa € 1000 miljard (1 biljoen euro) extra in de markt. De boodschap aan de banken: “shop till you drop”.

Het begin van een nieuwe dagcyclus is doorgaans het meest krachtig en de huidige stijging is krachtig te noemen. Ik ben er echter nog niet helemaal zeker van als ik kijk naar de Euronext 100 of de Franse CAC40. Deze indices liggen er niet sterk bij. Om van de Portugese PSI nog maar te zwijgen.

De vraag is of de crisis in Zuid-Europa weer de kop op steekt. De koersontwikkeling van bijvoorbeeld de Portugese banken Banco Comercial Portugues en Banco Espirito Santo doen het ergste vermoeden. Maar ook andere banken lijken het zwaar te hebben. De index van de Europese banken oogt namelijk niet bijzonder sterk.

Dit alles komt bovenop het feit dat op weekbasis de cyclus op zijn laatste benen loopt “en de weekcyclus legt nu eenmaal meer gewicht in de schaal dan een dag-, uur- of minuutcyclus” zo concludeerden we al eerder. De weekcyclus van de Euronext 100 en de Franse CAC40 lijkt op zoek naar een nieuwe bodem.

De 420-puntengrens is weer in beeld en een overtuigende doorbraak hiervan is nodig om een nieuwe impuls te geven aan de stijgende trend. De vorming van een dubbele top zou een indicatie kunnen zijn dat een nieuwe aanval op de 409-puntengrens kan worden ingezet.

De vraag is dan of de dubbele top rond 409 punten opnieuw steun gaat bieden. De stijgende steunlijn onder de bodems van maart en mei is inmiddels opgeklommen tot deze dubbele top en vormt samen met de 409-puntengrens ook een belangrijk steunniveau.

De 400-puntengrens en vervolgens de stijgende steunlijn uit december rond 390 punten zouden moeten voorkomen dat we onder de belangrijke dubbele bodem komen rond 380 punten. We hebben dus veel steunniveaus die we in de gaten moeten houden.

De weekcyclus en in het achterhoofd de kwartaalgrafiek, die nog steeds lagere toppen en lagere bodems laat zien, maakt dat we voorzichtig blijven. De kwartaalcyclus loopt op zijn laatste benen en een grote(re) daling is nog steeds niet uit te sluiten.

De vraag is of verschillende indices een nieuw recordniveau gaan aanscherpen of nu een dubbele of lagere top gaan vormen. De eerste scheurtjes zijn nog steeds duidelijk zichtbaar. OptionAlert scherpte desalniettemin afgelopen week opnieuw het recordniveau verder aan. Kijk voor meer informatie op http://www.traderswinkel.nl/traders/harm-van-wijk/optionalert-indices

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.