AEX scherpt meerjarig recordniveau aan

AEX scherpt meerjarig recordniveau aanDe AEX staat na lang aarzelen dan eindelijk ook op een meerjarig recordniveau. Het recordniveau werkte als een magneet en eindelijk is het dan zo ver. Het patroon van hogere toppen en hogere bodems heeft hiermee een nieuwe impuls gekregen.

De kracht om de dubbele top te passeren kwam van Mario Draghi die aankondigde met een negatieve rente te gaan werken. Banken moeten nu betalen voor het stallen van geld bij de ECB. Of het gaat werken, moet blijken, maar omdat iedereen rekende op maarregelen, zou het een teleurstelling zijn geweest als de ECB niks zou doen.

De AEX wist hierdoor uit de zijwaartse beweging te breken. Sinds de start van 2014 is de AEX echter nog niet veel opgeschoten. De Duitse DAX, de Amerikaanse Dow, de Eurotop 100 en de Frans CAC40 waren reeds eerder uitgebroken en dit goede voorbeeld werd dan eindelijk gevolgd door de AEX.

Een echte impuls aan de stijgende trend heeft dit nog niet opgeleverd en het is de vraag of dat voor de AEX nu wel gaat gelden. De positieve ondertoon sinds medio april is nog steeds aanwezig en de stijgende steunlijn is inmiddels ruim boven de 400-puntengrens uitgekomen. Een eventuele correctie zou rond 402 op steun mogen rekenen.

Ook de 400-puntengrens is van belang bij een eventuele correctie. Daaronder komen we dan de stijgende steunlijn tegen uit december die rond 390 punten voor steun moet zorgen. Mocht ook deze sneuvelen, dan vinden we rond 380 punten een dubbele bodem.

Het inspelen op een daling is nog steeds een dure aangelegenheid gebleken. Duidelijke verkoopsignalen zijn er nog steeds niet en de trend (op dag-, week- en maandbasis) is nog steeds opwaarts gericht. De oplopende gemiddelden geven duidelijk aan dat de trend opwaarts is gericht en we handelen liever niet tegen de trend in.

Wel zien we nog steeds lagere toppen en lagere bodems bij de grafiek op kwartaalbasis. Ook lijkt de kwartaalcyclus op zijn laatste benen te lopen, zodat we rekening houden met een grote(re) daling, maar hier dus nog niet op inspelen zolang er geen verkoopsignalen zijn.

Op dagbasis lijkt de AEX de eerste helft van de cyclus te hebben afgerond. Het einde van de cyclus is vaak minder krachtig, dus de vraag is wat we nog mogen verwachten. Is de dreiging van de ECB om ook QE in te zetten voldoende voor beleggers of laten ze zich leidden door het feit dat veel lager dan onder nul de rente niet meer kan dalen? Heeft de ECB het kruit verschoten of gaat de economie aantrekken?

Hoe dan ook, onze ETF-portefeuille scherpt deze week opnieuw het recordniveau verder aan en profiteert dus ook nog volop van de stijgende trend. Probeer nu een maand op onze kosten deze portefeuille uit. Voor meer informatie zie www.beursbulletin.nl

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.