AEX scherpt meerjarig recordniveau opnieuw aanVerkoop nooit op een recordniveau, is een bekende beurswaarheid. Ook nu liep de AEX nog verder door. Toch ben ik van mening dat het beeld op topvormig zou kunnen duiden.

De AEX-index wist op donderdag het meerjarig recordniveau opnieuw verder aan te scherpen. De nieuwe recordstand is 432,22 punten. We tellen inmiddels de 14de beursdag na de dagcyclusbodem, dus we lopen alweer tegen het einde van deze dagcyclus.

Een cyclus telt doorgaans 20 ‘bars’. Een korte cyclus kan al na 15 bars zijn afgerond en een langere cyclus kan tot 25 bars lopen. Afgelopen maandag hebben we waarschijnlijk de midcyclusbodem gevormd en we zitten dan dus in de tweede helft.

Aangezien dit de 4de dagcyclus is binnen de weekcyclus, verwacht ik niet heel veel meer van deze weekcyclus. Natuurlijk, een nieuw recordstand kan altijd, maar de kans hierop is naar mijn mening steeds kleiner aan het worden.

Ik verwacht dat het einde van de volgende, de vijfde en tevens laatste dagcyclus, zeer negatief zal gaan verlopen aangezien dit tevens een nieuwe weekcyclusbodem moet opleveren.

De ‘broadening formation’, de AEX vormde een hogere top, in combinatie met een lagere bodem in oktober rond 366 punten, is ook geen reclame. Een ‘broadening formation’ komt doorgaans voor aan het einde van een uptrend.

Een dalende steunlijn en een stijgende weerstandslijn duidt op toenemende onzekerheid, waardoor een nieuwe forse daling tot de mogelijkheden behoort. Het feit dat de paniekgolf de AEX tot 366,84 punten voerde, een nieuw dieptepunt voor 2014, geeft aan dat beleggers snel in paniek kunnen raken.

De dalende olieprijs rijmt ook niet met een florerende economie. De vraag is of alle problemen inmiddels zijn opgelost, zeker als we kijken naar de zuidelijke PIGS-landen Italië, Spanje en Portugal, die zwaar achter blijven. Ook de banken noteren nog geen nieuwe recordniveaus, dus de deelgebieden die de huidige crisis hebben veroorzaakt, lijken het lek nog niet boven te hebben.

De optiepremies zijn echter zeer laag, waardoor het schrijven van calls en puts minder interessant is. Vanwege de lage ‘implied volatility’ en de ‘broadening formation’ achten we het op dit moment niet verantwoord om short strangles op te zetten.

Ook het feit dat de kleinere fondsen, bijvoorbeeld de Russell 2000, de Next150, de ASCX en de Midcap-index achterblijven bij de grotere fondsen, geeft aan dat beleggers risico-avers zijn.

De ETF portefeuille wist ondanks alles deze week het record verder aan te scherpen en het resultaat op te voeren tot 23%. AEXAlert wist de winst in 8 maanden op te laten lopen tot bijna 30%. We houden de vinger de komende week aan de pols.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.