Laatste update:

AEX scherpt record aanDe AEX-index zette de opgaande lijn weer voort en bereikte een record boven 355 punten. De doorbraak van het vorige hoogtepunt rond 352 punten heeft de stijgende trend een nieuwe impuls gegeven. Het opwaartse koershiaat van begin januari rond 345 punten staat open, wat een positief signaal is. 

Op de laatste handelsdag van vorig jaar werd op dagbasis een cyclusbodem gevormd, waarna medio januari een ‘midcycle low’ werd geplaatst. Het startsein voor het eerste deel, wat doorgaans het krachtigst is, resulteerde echter slechts in een korte rally richting 352 punten.

We stellen opnieuw vast dat de trend nog steeds opwaarts gericht is, waardoor short posities nog steeds uit den boze zijn. Het positieve beeld op dagbasis ten aanzien van de AEX is niet veranderd, al tikt de klokt natuurlijk wel door.

De weekcyclus liet medio november een nieuwe bodem noteren, waarmee de eerste fase van de weekcyclus werd ingeluid. In de weekcyclus tellen wij nu 10 ‘bars’, waaruit volgt dat ergens tussen 5 en 15 weken een bodem zichtbaar moet worden.

Als we naar de maandgrafiek kijken, dan kunnen we al 16 ‘bars’ tellen, dus ergens in de komende 9 maanden zal een belangrijke bodem moeten worden gevormd. Voorspellen waar en wanneer exact is niet mogelijk, maar duidelijk is wel dat de kans op een daling toeneemt.

Hoewel de kwartaal- en maandcycli al langer aangeven dat een top mag worden verwacht, betekent dit niet dat deAEX nu gelijk zal gaan dalen. Dergelijke lange termijn cycli hebben nog tijd voordat een top moet worden geplaatst, maar een waarschuwing is hierdoor natuurlijk wel op zijn plaats.

Kortom, op dag- en weekbasis staan de seinen nog steeds op groen en het wachten is op de kortere ‘time frames’ die eerst een verkoopsignaal moeten genereren. Tot die tijd zullen beleggers geduld moeten betrachten, alvorens de winsten van de long posities te verzilveren en ‘vol’ short te gaan in de markt. 

Een aantal Amerikaanse indices staat op of rond meerjarige recordniveaus. De S&P500, de S&P400 (Amerikaanse midcapfondsen) en de Russell 2000 (Amerikaanse smallcapfondsen) staan zelfs op een ‘all time high’. Op de Amerikaanse aandelenmarkt is ‘short’ gaan dus ook spelen met vuur. De Nasdaq heeft de top van vorig jaar echter nog niet weten te passeren, wat op vermoeidheid gaat lijken.

Voordat echter mag worden ingespeeld op een daling van de AEX, zullen we dus eerst moeten wachten op een duidelijke draai in de kortere termijn ‘time frames’. We hebben nog geen verkoopsignaal gekregen op dag- of uurbasis en dus blijven we vasthouden aan de longposities.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.