Laatste update:

AEX scherpt record van 2012 aanDe AEX wist vorige week vrijdag het jaarrecord aan te scherpen boven 340 punten, maar daar bleef het bij. Het is positief dat de stijgende trend sinds juni een impuls kreeg, maar van overtuiging is (vooralsnog) geen sprake.

Per saldo consolideert de AEX al ruim een maand binnen een smalle bandbreedte. Zolang de steungrens rond 327 punten intact is, kan de blik opwaarts blijven gericht. Een doorbraak van deze steunzone zet de lichten weer op rood.
De Italiaanse ECB-president Draghi kwam met een ‘blanco cheque’ waarmee de ECB ongelimiteerd staatsobligaties kan opkopen. Dat de markt de weg niet krachtig omhoog vervolgde na de toespraak van Draghi en na de (positieve) uitspraak voor het ESM van het Duitse Constitutionele Hof te Karlsruhe, geeft wel te denken.

De AEX overschreed weliswaar de top van 2012, maar vervolgens nam de AEX gas terug, in afwachting van nieuwe impulsen. Mocht de index de steungrens rond 327 punten doorbreken, dan zou de AEX nog steun kunnen vinden bij een aantal Fibonacci-steunniveaus. Het eerste Fibonacci-steunniveau, berekend vanaf de bodem in juni tot aan de top van augustus, ligt rond 315 punten. Het 50%-steunniveau ligt rond 310 punten.

Of de AEX in staat is om de stijgende lijn overtuigend door te trekken, valt nog te bezien. De langere ‘time frames’ geven namelijk nog steeds geen aanleiding om al te positief te worden. Deze ‘time frames’ domineren de kortere ‘time frames’ en oefenen nog steeds neerwaartse druk uit.

De dagcyclus heeft het eerste (meest positieve) deel alweer achter de rug. Het zou fraai zijn als de top rond 340 punten spoedig kan worden gepasseerd, maar zonder bijval van de andere Europese indices hoeft niet veel te worden verwacht van de AEX.

De technische staat van de Midcap- en Smallcap-index is ook niet bepaald om over naar huis te schrijven. De risicoaversie van beleggers ten aanzien van de kleine fondsen is groot: men kan hier wel in, maar komt er vaak zeer moeilijk uit.

Een lichtpuntje is natuurlijk dat de beste beleggingsmaanden weer voor de deur staan. Bovendien noteren de Amerikaanse aandelenmarkten rond meerjarige recordniveaus. Als de AEX zich hieraan weer weet op te trekken, kan de stijgende trend sinds juni weer worden vervolgd.
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.