Laatste update:

AEX schuurt tegen decembertop aanDe AEX ging positief het lange kerstweekend in en sloot net onder de top van december. De dalende weerstandslijn vanaf het voorjaar is inmiddels doorbroken, wat een positief signaal is. De volgende uitdaging voor de AEX vormt de 309-puntengrens, die zal moeten worden gepasseerd.
Europese banken hebben vorige week donderdagnacht het hoogste bedrag van het jaar bij de Europese Centrale Bank (ECB) gestald. De bankdeposito’s zwollen aan tot meer dan € 345 miljard versus € 265 miljard een dag eerder. Dat dit niet uit luxe is, moge duidelijk zijn. Banken brengen hun overtollige middelen liever tijdelijk naar ‘Frankfurt’ dan ze tegen een hogere rente aan elkaar uit geld uitlenen.

Dagbasis

De AEX is er in geslaagd om de dalende weerstandslijn sinds het voorjaar te doorbreken. Mochtde AEX de stijgendelijn weten voort te zetten, dan zal de consolidatiedriehoek definitief worden verlaten.

De index veerde op vanaf het 38,2% Fibonacci-steunniveau, gemeten vanaf het dieptepunt van eind november tot het hoogtepunt van december, passeerde daarna de 300-puntengrens en opende vervolgens de aanval op de top van december rond 309 punten. Mocht ook deze aanval succesvol verlopen, dan wacht de top van oktober rond 318 punten.

De hogere bodems sinds de bodem van dit jaar rond 256 punten en het opwaartse koershiaat, dat eind november is gevormd rond 276 punten, zijn positieve signalen.

De RSI heeft ook de stijgende lijn ingezet, maar worstelt wel met de 60%-grens, die de bovenkant van de ‘bear range’ markeert. Zolang de RSI echter boven 40% noteert, is de vorming van een ‘bull range’ mogelijk. De koopkrachtindicator zal echter nog wel ‘overbought’ (boven 70%) moeten worden om deze (positieve) ‘range’ te bevestigen.
 

Uurbasis

De AEX zette vorige week de stijgende lijn weer in en ging daarbij in de aanval op de top van december rond 309 punten, waar de AEX tegen aanschuurde. De dalende weerstandslijn, vanaf de top eind oktober, werd daarbij doorbroken. Of de AEX voldoende kracht heeft om de aanval op de top rond 318 punten in te zetten, zal nog moeten blijken. De RSI noteert nog steeds in een ‘bull range’ en bleef hangen rond de 70%-grens, wat perspectief biedt voor een verdere opmars.
 
Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.