AEX sluit dramamaand positief af

AEX sluit dramamaand positief afAugustus bleek een trieste maand voor aandelenbeleggers. De AEX sloot echter de maand af met een sterk herstel zodat het verlies voor augustus werd beperkt tot een daling van 11%. Woensdag sloot de AEX 3,3% hoger op een stand van 292,93 punten. De aanval op de 295-puntengrens werd voortijdig afgebroken. “Sell in may and go away. But remember to come back in September” is een oude beurswijsheid. Gaat het tweede deel tevens hout snijden?

Woensdag eindigde de AEX weliswaar fors hoger, maar overtuigend is het nog niet. De herstelbeweging van de afgelopen dagen vindt namelijk plaats binnen het consolidatiepatroon in de sterk dalende trend van de afgelopen maanden. Reeds drie weken beweegt de AEX in een bandbreedte van 30 punten tussen circa 265 punten en 295 punten. De AEX-index zal een kant moet kiezen.

Weekbasis

Nadat de AEX dinsdag even het hoogste punt van vorige week op 284,59 punten passeerde, volgde woensdag een nieuwe en ditmaal succesvolle poging. De afgelopen weken fluctueerde de Amsterdamse graadmeter tussen de ‘high’ en de ‘low’ van de voorgaande weken. Vorige week werd andermaal een ‘inside bar’ gevormd, maar daar komt deze week een einde aan. Ondanks de hogere ‘high’ is er echter slechts sprake van een consolidatie binnen de dalende trend van de afgelopen maanden. 

De index zal de weerstandsgrens rond 296/300 punten moeten zien te doorbreken. Hier ligt de nodigeweerstand, zodat verwacht mag worden dat dit niveau niet zonder slag of stoot kan worden veroverd. Vanwege de ‘downtrend’ ligt de focusop weerstanden. De RSI leefde op en noteert nu net boven de 30%-grens, zijnde het ‘oversold’-niveau, wat een lichtpuntje is. Een doorbraak van het laagste punt (rond 265 punten) zou daarentegen dit lichtje snel doven.

Dagbasis

Het beeld op dagbasis is nog niet overtuigend: na de harde klap sinds begin augustus, laat de AEX een sterk herstel zien, maar er is nog steeds sprake van zeer negatieve maand. De lange termijn trend is, getuige de neerwaartse curve van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, nog altijd dalend.

De koopkrachtindicator RSI noteert nu rond de 50%-grens en laat toenemende kracht (afnemende verkoopkracht) zien. De positieve divergentie tussen de AEX en de RSI, de lagere bodems in de AEX en hogere bodems in de RSI, is geen garantie voor een bodem. Het passeren van de voorgaande top rond 296 punten is noodzakelijk voor een positiever beeld.

De AEX dient echter tot ver boven 300 punten te stijgen, voordat de index uit de ‘downtrend’ van de afgelopen maanden breekt. De langere ‘time frames’ zijn natuurlijk niet zomaar gedraaid, maar het moet natuurlijk beginnen met de kortere ‘time frames’.

Uurbasis

Op uurbasis heeft de RSI de 70%-grens gepasseerd, waarmee de ‘bear market range’ is verlaten. Aangezien nu sprake is van een ‘bull range’ mogen we verwachten dat voor de korte termijn de aanval op de weerstand wordt voortgezet. Het opwaartse koershiaat van maandag 29 augustus blijft daarbij een lichtpuntje.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.