Laatste update:

AEX sluit exact onveranderdDe AEX ging maandag goed uit de startblokken, maar liet de winst weer geheel uit handen glippen, waardoor de index exact onveranderd op 292,76 punten sloot. De index deed weliswaar weer een aanvalspoging op de 297-grens, maar wist deze niet te overschrijden. De dalende trend, die in maart werd ingezet, is nog steeds intact. Positief is dat er sinds het najaar nog steeds een stijgende trend waarneembaar is. Vorige week bleef de AEX tussen de hoogste en de laagste koers van de voorgaande week en vormde daarmee een ‘inside bar’: de markt is dus op zoek naar richting. Dit blijkt ook uit het 200-daags voortschrijdend gemiddelde dat vlak loopt.

De Spaanse premier Mariano Rajoy bestudeert nog op welke manier noodlijdende Spaanse banken met publiek geld moeten worden geholpen. Volgens Rajoy zal er geen internationaal steunpakket nodig zijn voor de Spaanse bankensector. Hij benadrukte ook dat geen hulpprogramma voor de Spaanse bankensector wordt opgezet.

Onlangs heeft de Spaanse bank Bankia om een nieuwe kapitaalinjectie van € 19 miljard gevraagd om te voorkomen dat de bank zou klappen. Het fourneren zou dan bovenop de eerdere injectie van € 4,5 miljard door de Spaanse overheid komen. De redding van Bankia zou de duurste uit de Spaanse geschiedenis betekenen.

De Spaanse regering zou overwegen de ECB bij de redding van Bankia te betrekken. Bankia zou dan via een wisseltruc, van staatsobligaties voor aandelen worden ‘gered’. Deze obligaties kunnen dan dienen als onderpand voor leningen van de Europese Centrale Bank. Het aandeel Bankia hield de schade gisteren ‘beperkt’ tot een verlies van circa 13%, na eerder circa 27% te zijn gekelderd.

Dagbasis

De AEX wist stand te houden boven de ‘low’ rond 287 punten, wat een positief signaal is. Er is echter nog steeds sprake van een dalende trend, binnen de stijgende trend sinds het najaar van 2011. Een doorbraak van het dieptepunt van dit jaar rond 287 punten, zou een impuls geven aan de dalende trend.

De herstelpogingen strandden onder 297 punten. De week- en dagcyclus lijken op 18 mei een bodem te hebben gevormd. De eerste fase van een cyclus is het meest ‘bullish’. Veel meer dan een flauw herstel hebben we echter nog niet gezien. Het is niet te hopen dat dit alles is, wat de AEX in huis heeft.

De RSI wist vorige week boven de 30%-grens te blijven, maar zit nog steeds gevangen in de ‘bear range’. Een stijging boven 60% is nodig om uit deze zone te breken.

Uurbasis

Sinds 18 mei is er op uurbasis een patroon van hogere bodems gevormd, waarbij de aanval is ingezet op de 297-puntengrens. Het neerwaarts koershiaat rond 297 is gesloten, maar het koershiaat rond 304 punten is nog niet gedicht. De dag- en de uurgrafiek hebben nog geen (duidelijk) signaal afgegeven dat het ergste achter de rug is. Het herstel moet dan doorzetten. Zolang de kracht in de markt ontbreekt, blijven we op onze hoede.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.