AEX sluit op laagste punt 2012

AEX sluit op laagste punt 2012Vorige week wist de AEX zich op slotbasis nog net boven de 300-puntengrens te handhaven, maar maandag sloot de index hier onder. Door het slot op het laagste punt voor dit jaar blijft de AEX gevangen in de hardnekkig dalende trend sinds medio maart. De eerste horde kan worden gevonden rond 306 punten en daarna 313 punten, de top van medio april. Eerst zal de index moeten zorgen om boven de steunniveaus rond 291 respectievelijk 295 punten te blijven.

Terwijl de roep om een ‘Grexit’ steeds groter wordt, moet Griekenland volgens de EC in de eurozone blijven. De zegsvrouwe van voorzitter José Manuel Barroso, herhaalde dat het voor de toekomst van het land en de Grieken van belang is om de euro te houden en zich te houden aan de gemaakte afspraken.

De speculaties over een vertrek van Griekenland uit de eurozone laaiden hoog op. Barroso stelde dat “als een clublid de regels van de club niet naleeft, het beter zou zijn als deze de club zou verlaten”. Volgens zijn woordvoerder was die opmerking niet specifiek gericht op de situatie in Griekenland, maar zou slechts als een algemeen commentaar zijn bedoeld.

Dagbasis

De 300-puntengrens werd door de AEX opnieuw aan een stevige test onderworpen. Het 61,8% ‘retracement level’ rond 295 punten moet nu als vangnet fungeren. Onder dit niveau vinden we rond 291 punten nog een steunniveau: een bodem waarvan de AEX in december 2011 opveerde. Het zou dan ook niet fraai zijn als de index hieronder zou duiken.

Zolang het 200-daags voortschrijdend gemiddelde dalend is, geeft dit aan dat de lange termijn trend nog niet positief is. Vallende messen vangen blijft een gevaarlijke exercitie. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, waar meer beleggers naar kijken, zal op zijn minst moeten stoppen met dalen.

De RSI zit nog steeds in een ‘bear range’ gevangen, al noteert de koopkrachtindicator nog wel (ruim) boven de ‘oversold’-grens (boven 30%). De RSI zal de 60%-grens moeten passeren om uit de gevaarlijke ‘bear range’ te breken. De RSI divergeert positief met de AEX, wat bemoedigend is. Hieruit blijkt dat de koopkracht toeneemt, anders gezegd de verkoopkracht afneemt.

Het is nog steeds geduldig wachten totdat de dag- en de uurgrafiek het startsein geven dat de bodem inderdaad is gezet, waarmee de weekcyclus zou zijn voltooid. Gezien de daling van maandag, blijft het wachten op het eerste deel van de cyclus, dat het meest ‘bullish’ is. We zitten nog steeds in de laatste fase van de cyclus, die het meest negatief is.

Uurbasis

De AEX is teruggevallen naar de onderkant van de neutrale zone tussen circa 295 punten en 306 punten. De RSI is ook weer teruggevallen tot circa 40% en zal boven 60% moeten komen, om af te rekenen met de ‘bear range’.

De waarschuwing voor het gevaar van het ‘negatieve reversal’-patroon was niet voor niets. De AEX daalde maandag niet minder dan 2,4%. Het koersdoel ligt echter net iets onder de laatste bodem. Mocht de AEX zich weten te handhaven boven de ‘low’ van vorige week, dan biedt dit perspectief. Onder 295 punten zal het beeld verder verslechteren.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.