AEX start 2012 met winst De AEX startte het nieuwe handelsjaar met winst. Daarmee trok de AEX de stijgende lijn van december door en ging op jacht naar de top van eind oktober rond 318 punten. Het is bemoedigend dat de index het proces van hogere bodems weet vast te houden en het driehoekspatroon van de afgelopen maanden opwaarts verliet. Er is echter wel meer nodig om het verlies van 2011 weg te poetsen.
Het ‘oude jaar’ is weliswaar achter de rug, maar de problemen van veel Europese landen zijn nog verre van opgelost. Luis de Guindos Jurado waarschuwde dat het Spaanse begrotingstekort over 2011 boven 8% van het bruto binnenlands product (bbp) kan uitkomen, terwijl het officiële doel voor afgelopen jaar op 6% lag.

De kersverse Spaanse minister van Economische Zaken acht een economische krimp in de het eerste kwartaal goed mogelijk, nadat de economie in het vierde kwartaal ook al een negatieve groei optekende. Om de grote problemen in Spanje op te lossen, is de nieuwe Spaanse regering voornemens dit jaar € 8,9 miljard te bezuinigen.

Dagbasis

De AEX slaagde erin om de decembermaand met een winst af te sluiten en het nieuwe jaar met een winst in te luiden. Het ‘positieve reversal’-patroon op de daggrafiek, zijnde hogere bodems in de AEX en lagere bodems in de RSI, zijn positieve signalen. Zolang dit patroon intact is, ligt een hogere top boven de top van oktober in lijn der verwachtingen.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, wat overigens daalt, is inmiddels ook weer in zicht gekomen. Dit gemiddelde wordt door veel marktpartijen nauwlettend gevolgd. Een opwaartse kruising zou een positief signaal zijn, terwijl het afketsen daarop vanzelfsprekend een negatief teken zou zijn. De RSI passeerde de 60%-grens en heeft de jacht geopend op de ‘overbought’-zone (boven 70%). In dat geval zal de ‘bull range’ worden bevestigd.

Uurbasis

De AEX koerste in december voornamelijk dankzij zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever richting de top van oktober rond 318 punten. Op de eerste handelsdag van het jaar wisten meerdere fondsen te stijgen binnen de AEX-index waardoor de stijging breder werd gedragen. De hogere bodems sinds eind september waren reeds een voorbode voor een stijgende AEX.

De RSI wist in de uurgrafiek overtuigend in de ‘bull range’ (boven 40%) te blijven en bereikte maandag opnieuw de ‘overbought’-zone, wat op kracht duidt. Zolang de RSI boven 40% noteert, kan worden gezocht naar instapmomenten. Het is bemoedigend dat het beeld in de uur- en de daggrafiek is verbeterd. Het zou fraai zijn als de RSI op dagbasis ‘overbought’ wordt. Het nieuwe jaar is in ieder geval positief gestart: de kop is eraf.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.