AEX start met nieuwe weekcyclusDe AEX is 2013 met vuurwerk geëindigd: de AEX veroverde op de laatste handelsdagen van 2013 de 400-puntengrens. Het nieuwe jaar start met een verse weekcyclus, dus we zouden nog wat moois mogen verwachten.
Op de eerste handelsdag van 2014 schoot de AEX uit de starblokken, maar nam vervolgens toch weer wat gas terug. Ondanks dat de langere termijn cycli, zoals de maand- en kwartaalcyclus, niet bepaald positief zijn, kunnen we vooralsnog spreken van een krachtige beweging op week- en dagbasis, vanwege de nieuwe weekcyclusbodem (rond 375 punten).

De stieren voelen zich gesterkt door een koershiaat rond 385 punten, dat onderdeel is van het positieve ‘island reversal’-patroon. Er werd op 19 december een ‘eilandomkeerformatie’ voltooid, dat een betrouwbaar omkeerpatroon is.

Vervolgens werd nog een aantal opwaartse koershiaten gevormd, waaronder het laatste net onder de 400-puntengrens. Zolang deze ‘gaps’ intact zijn, is er sprake van veel kracht in de markt. De weg richting de hoogtepunten van 2007/2008 boven 550 punten is echter nog lang.

Met het passeren van de 400-puntengrens heeft de AEX de stijgende trend sinds 2012 een vervolg gegeven. Daarmee staat de AEX-index niet alleen: ook de Dow Jones Index, de Duitse DAX en de brede Amerikaanse S&P500-index laten een zeer positief beeld zien door rond recordniveaus te noteren.

Het is bemoedigend dat de AEX wederom een hogere top heeft gevormd, met een duidelijke cyclusbodem rond 375 punten. Met 3 positieve weekbars is de weekcyclus uiteraard nog jong.

Een ‘left translation’-scenario, oftewel een zeer kort herstel van de AEX, zou niet sterk zijn. Gezien de krachtige rally van de afgelopen weken, blijven wij voorlopig shortposities mijden.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.