AEX stijgt op uitkomst overleg Sarkozy en Merkel

AEX stijgt op uitkomst overleg Sarkozy en MerkelDe AEX koerste maandag opnieuw hoger en sloot op 293,34 punten (+1,7%). De AEX ging hiermee in de aanval op de weerstandszone rond 300 punten. Het is opmerkelijk dat de Amsterdamse beurs opgetogen reageerde na de uitkomst van het overleg tussen de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel afgelopen weekend. De twee hebben aangegeven dat de eurolanden voor het einde van de maand met een oplossing komen, al is het volstrekt onduidelijk welke dat zou zijn.

Zondag vertelde Sarkozy en Merkel dat ze ten koste van alles de banken gaan redden. Komt er een golf aan nationalisaties? Het startsein is vast gegeven. Dexia was een van de banken die met vlag en wimpel voor de stress test was geslaagd. Niet alleen het noodlijdende Dexia is genationaliseerd, ook het Griekse Proton Bank en de Deense bank Max Bank waren de klos. Het is de tiende Deense bank die onder de vleugels van de staat wordt gebracht.

Weekbasis

De AEX passeerde de ‘highs’ van de voorgaande ‘weekbars’, waarbij de ‘lows’ op een hoger niveau zijn komen te liggen. Dit is een stap in de goede richting, al zal de AEX nog wel de weerstandszone rond 300 punten moeten zien te doorbreken.

De RSI is dankzij het herstel eveneens gestegen en nam verder afstand van de gevarenzone (onder 30%), wat het ‘oversold’-gebied markeert. De koopkrachtindicator zal evenwel de 60%-grens moeten passeren om de ‘bear range’ te verlaten.

Dagbasis

Nadat de AEX afrekende met de weerstandszone rond 284 punten, ging de index in de aanval op de ‘high’ van september rond 296 punten. De AEX slaagde erin om de stijgende lijn vanaf het dieptepunt in september rond 256 punten voort te zetten. Ondanks het herstel, is de AEX nog niet uit de dalende trend van de afgelopen maanden gebroken. Daarvoor zal de AEX in ieder geval de weerstandszone rond 300 punten dienen te doorbreken.

Het is een positief teken dat de RSI erin slaagde om verder afstand te nemen van het ‘oversold’-gebied (onder 30%). De koopkrachtindicator zal nog de 60%-grens moeten passeren om de ‘bear range’ te verlaten. Een volgende stap is dan om ‘overbought’ (boven 70%) te worden om de ‘bull range’ te bevestigen.

Uurbasis

Op uurbasis is de RSI erin geslaagd om ‘overbought’ te worden door de 70%-grens te passeren, waarmee de ‘bull range’ werd bevestigd. De ‘uptrend’ vanaf de ‘low’ rond 256 punten in september is bemoedigend. De volgende uitdaging vormt de ‘high’ rond 296 punten, die de AEX begin september bereikte.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.