AEX: stilte voor de storm?

AEX stilte voor de stormDe AEX zit al bijna een maand opgesloten in een smalle bandbreedte van 10 punten. Iedere daling wordt aangegrepen om te kopen, zodat telkens op een iets hoger niveau kopers in de markt komen. De AEX wil kennelijk niet meer dalen.

De 390-puntengrens is de streep in het zand die de stieren hebben getrokken. Hier mag de AEX niet meer onder komen. De 400-puntengrens is de streep in het zand die de beren hebben getrokken, maar de beren hebben moeite om deze lijn te verdedigen.

Het meerjarig recordniveau staat nog steeds op het menu. Dit zou een mooie opsteker kunnen zijn voor de beurs die sinds de start van 2014 maar niet van zijn plaats wil komen. De kopers en verkopers houden elkaar telkens in evenwicht.

Ook de meerjarige recordniveaus van bijvoorbeeld de Duitse DAX, de Frans CAC40 en de Amerikaanse Dow zijn weer in het vizier. De lagere toppen duiden echter op het steeds eerder winst nemen van partijen.

Het 61,8% Fibonacci-niveau (van 391 naar 408 punten) bleek de nodige weerstand te bieden. Het passeren van de 402-puntengrens zou de stieren weer nieuwe moed kunnen geven om de stijgende trend voort te zetten.

Na een nieuwe cyclusbodem en een ‘mid cycle low’ zouden we nu aan het einde van de tweede helft van de cyclus moeten zijn. Het feit dat de ‘mid cycle low’ rond het begin van de cyclus is gevormd, geeft aan dat er weinig kracht achter de beweging zit.

Een nieuwe cyclus op dagbasis lijkt nodig om de aanval weer voort te kunnen zetten. Het eerste deel is namelijk vaak het meest krachtig. Het herstel op woensdag zou een nieuwe bodem kunnen markeren. We zouden dan de komende dagen een krachtig vervolg moeten zien. Is dit dan de bekende stilte voor de storm?

Het uitblijven van kracht zou er op duiden dat het tweede deel nog niet is afgesloten en dat de cyclusbodem nog moet komen. Ligt er dan nog een krachtige daling in het verschiet? Zowel de dagcyclus als de weekcyclus kennen veel overlap en zijn dus niet erg krachtig. Veel meer dan een zijwaartse markt kunnen we dit dan ook niet noemen.

De stijgende trend is echter nog niet gebroken, dus short gaan, is nog steeds niet aan de orde. Ons voorkeurscenario is nog steeds een (kleine) stijging, voordat een grote daling van start gaat. De oude recordniveaus van de verschillende indices bieden waarschijnlijk de nodige weerstand, dus de vraag is of er nog veel meer in het vat zit.

De grootste zorg blijft dat de kwartaalcyclus op zijn eind loopt, wat ons naar een nieuwe belangrijke bodem zou kunnen leiden, zoals in 2003 en 2009. We houden de markt dus scherp in de gaten, maar profiteren tegelijkertijd van deze neutrale markt. Onze geschreven opties doen het uitstekend. De abonnees op www.optionalert.nl tikken de ene winst na de andere binnen.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.