AEX strandt op top rond 313 puntenDe AEX boog na een bemoedigende start van de nieuwe handelsmaand het hoofd en sloot op vrijwel het laagste punt van de dag. De index wist opnieuw niet af te rekenen met de weerstand rond 313 punten, die de top markeert die op 17 april werd bereikt. Nadat in april een dieptepunt werd aangetikt rond 300 punten, werd de aanval opnieuw geopend op deze belangrijke top, zij het zonder succes. De dalende trend sinds medio maart is intact. Er is een ‘negatieve reversal’-patroon gevormd, wat een nieuwe aanval op de 300-puntengrens waarschijnlijk maakt.

De werkloosheid in de eurozone is in maart gestegen naar een recordniveau van 10,9%, tegen 10,8% in februari. Eurostat stelde dat in de gehele Europese Unie de werkloosheid in maart uitkwam op 10,2%. De hoogste werkloosheid werd volgens de recentste cijfers gemeten in Spanje (24,1%) en Griekenland (21,7%). In Oostenrijk en Nederland werd de laagste werkloosheid gemeten met percentages van 4% respectievelijk 5%.

De jeugd heeft in Griekenland en Spanje geen toekomst. In deze landen bedroeg de jeugdwerkloosheid niet minder dan 51,2% (Griekenland) en 51,1% (Spanje). In Duitsland is de situatie beter met een werkloosheidspercentage van 7,9 %, gevolgd door Oostenrijk (8,6%) en Nederland (9,3%).

Dagbasis

De aanvalspoging op de top rond 313 punten is opnieuw mislukt. De AEX daalde op de eerste handelsdag van de maand. Pas als de top wordt gepasseerd, zal de dalende trend van afgelopen maand worden verlaten, waarmee de weekcyclus voltooid zou zijn.

Aangezien het eerste deel van een cyclus het meest ‘bullish’ is, mag dan het nodige vuurwerk worden verwacht. De dag- en uurgrafiek geven echter nog steeds geen ‘groen licht’.

De 300-puntengrens markeert de onderkant van de consolidatiefase van de AEX. Hieronder zou een daling tot het 61,8% ‘retracement level’ rond 295 punten mogen worden verwacht. Een volgende steun ligt rond 291 punten, waar de AEX in december 2011 opveerde.

Aangezien het 200-daags voortschrijdend gemiddelde nog steeds daalt en de koopkrachtindicator nog steeds in een ‘bear range’ gevangen zit, blijven we op onze hoede. Begin april werd de RSI opnieuw ‘oversold’, wat geen reclame is.
De RSI zal door de 60%-grens moeten breken om af te rekenen met de ‘bear range’. De positieve divergentie is een positieve ontwikkeling, maar is geen enkele garantie voor een verdere stijging.

Uurbasis

Op uurbasis wist de RSI niet ‘overbought’ te worden, wat aangeeft dat er nog geen kracht achter de stijging zit. De top rond 313 punten is ook voor de uurgrafiek cruciaal. Het afketsen op deze weerstand, is een teken dat de stieren nog niet tot de aanval zijn over gegaan. Het lagere slot, na een hogere opening en dito ‘high’ van woensdag (‘bearish engulfment’), is ook een teken dat de beren aan zet blijven.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.