AEX struikelt door Hanging Man

AEX hanging manDe AEX scherpte vorige week het jaarrecord aan met een hoogste koers van 425,74 punten. De feestvreugde was van korte duur, getuige het zogenoemde ‘Hanging Man’-patroon. Dit patroon voorspelt niet veel goeds, want dit staat bekend als een negatief omkeerpatroon dat een einde signaleert van de opwaartse beweging.

Om te spreken van een draai in de markt is echter voorbarig, maar het is wel een negatief signaal. Momenteel zit de AEX ingeklemd in een bandbreedte van circa 10 punten, waarbij een belangrijke steunzone ligt bij 416 punten. Wanneer deze steungrens wordt doorbroken, kan er een volgend negatief signaal worden genoteerd.

Een ander signaal is de negatieve ‘bar’ die vandaag werd gevormd: een ‘bearish engulfing’-patroon. Het ‘bearish engulfing’-patroon bestaat uit een groene candle gevolgd door een rode candle. De opening van de tweede candle ligt boven het slot van de eerste, terwijl het slot onder de opening van de eerste ligt. Het lichaam van de rode candle omvat het lichaam van de groene candle als het ware. Dit patroon geeft een mogelijke top aan.

Gezien de relatief nieuwe weekcyclus is het niet nodig om meteen naar de nooduitgang te rennen. Ook de dagcyclus geeft nog geen reden tot zorg, al moet van eerder genoemde signalen natuurlijk wel acte worden genomen.

Vooralsnog noteert de AEX boven de 416-puntengrens en heeft de AEX nog het jaarrecord in het vizier. Als we naar de andere indices kijken, zoals de small cap index (ASCX) en de mid cap index (AMX), ziet het er minder florissant uit. De AMX en de ASCX zitten nog steeds in een dalende trend. Op Europees niveau, presteren de Portugese PSI en de Italiaanse MIB al tijden slecht.

Nadat in Amerika de Dow Jones Index en de S&P500 onlangs een nieuw record vestigden, namen deze indices vandaag toch weer wat gas terug. Met enige voorzichtigheid zijn we nog steeds optimistisch, vanwege de krachtige weekcyclus, maar voor de korte termijn houden we de steunzone rond 416 punten scherp in de gaten. Een doorbraak van deze steungrens geeft aan dat de AEX een top heeft gevormd.

Om winstgevend te kunnen inspelen op de markt is een juiste visie, gekoppeld aan een goede optiestrategie van essentieel belang. Op dinsdag 14 oktober is er weer een nieuwe Coachingsdag Opties voor Gevorderden waarin u dit leert. Als u interesse heeft, dan vernemen we dat graag van u. Kijk voor meer informatie op

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.