Laatste update:

AEX test 300-puntengrens Maandagochtend trapte de AEX de handelsweek negatief af en eindigde fors lager, waarbij de index de 300-puntengrens testte. De dalende trend sinds medio maart heeft een nieuwe impuls gekregen. De index is op zoek gegaan naar de volgende bodem. Rond 291 punten ligt een bodem waarvan de index in december 2011 is opgeveerd. Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische activiteit in de eurozone in april verder is afgenomen. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde tot 46 in april versus 47,7 in maart. De index voor de dienstensector daalde eveneens: van 49,2 naar 47,9. Een stand lager dan 50 wijst op krimp van de economie.

Daarnaast nam de economische activiteit in de Duitse industrie in april af in het sterkste tempo van de afgelopen 3 jaar. In Frankrijk was sprake van de sterkste economische krimp sinds oktober 2011. Daarmee was ‘Parijs’ nog een ‘witte raaf’, want de andere Europese economieën deden het veel slechter: gemiddeld kromp de economie in de andere eurolanden in het sterkste tempo van de afgelopen 11 maanden.

Dagbasis

Op dagbasis bivakkeerde de AEX geruime tijd in een ‘trading range’ tussen circa 304 en 314 punten. Maandag brak de index aan de onderkant uit, waardoor de dalende trend vanaf de top in maart een nieuwe impuls kreeg. De correctie vindt evenwel plaats binnen de stijgende trend sinds het najaar van 2011. De AEX heeft nog voldoende dalingsruimte voordat deze ‘uptrend’ wordt verlaten.

Hij gaat erom spannen of de AEX zich handhaaft rond de 300-puntengrens. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is een belangrijke indicator die door de index neerwaarts is doorkruist. Het 50% Fibonacci ‘retracement level’, gerekend vanaf het dieptepunt in november is doorbroken. De index lijkt nu op weg richting het 61,8%-niveau rond 295 punten.

De RSI is opnieuw gedaald binnen de ‘bear range’. Onlangs werd de koopkrachtindicator ‘oversold’ door in de gevarenzone onder 30% te duiken en liet vervolgens een flauw herstel zien. De AEX zal sterk moeten stijgen waarbij de RSI door de 60%-grens zal moeten breken om de ‘bear range’ te verlaten. Het is in ieder geval zaak voor de RSI om niet meer ‘oversold’ te worden.

Uurbasis

Op uurbasis is het beeld negatiever geworden, omdat de AEX aan de onderkant van de ‘trading range’ (304 en 315 punten) is uitgebroken. De dalende trend sinds medio maart heeft hierdoor een nieuwe impuls gekregen.

De koopkrachtindicator wist niet te ontsnappen uit de ‘bear range’ en laat sinds 18 april opnieuw een dalende trend zien. De verkoopkracht is dus weer toegenomen. Zolang de AEX lagere bodems en lagere toppen vormt, blijft de dalende trend intact en is een neerwaartse visie gerechtvaardigd.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.