AEX test 300-puntenzone

AEX test 300-puntenzone De AEX stond maandagochtend aanzienlijk onder druk en opende onder de 300-puntengrens. De index toonde echter veerkracht en eindigde sterk in de plus. In plaats van de weerstand rond 313 punten te doorbreken, doorbrak de AEX de 300-puntengrens en bereikte een dieptepunt voor 2012 rond 295 punten. De AEX gaf hiermee de dalende trend sinds medio maart een nieuwe impuls. Mariano Rajoy Brey heeft aangegeven bereid te zijn “als een laatste redmiddel” meer overheidssteun te geven aan banken. Spanje stort dus opnieuw miljarden euro’s inde bankensector. De Spaanse premier liet weten eind deze week nieuwe maatregelen aan te kondigen voor de financiële sector.

Volgens een bron bij de Spaanse regering wordt er een zogenoemde ‘bad bank’ gecreëerd waarin de komende jaren de slechte leningen van andere banken worden verzameld.

Spanje heeft al meer dan € 18 miljard gestoken in de bankensector, die zwaar geraakt werd door de crisis in de Spaanse vastgoedsector. Banken werden gedwongen voor tientallen miljarden euro’s af te schrijven op slechte leningen.

Dagbasis

De AEX strandde vorige week op de top rond 313 punten en daalde vervolgens snel richting de 300-puntengrens. Het is bemoedigend dat de AEX weer sterk opveerde en opnieuw boven 300 punten wist te komen.

Het 61,8% ‘retracement level’ rond 295 punten heeft de AEX voor een verdere val behoed. Een volgende steun ligt rond 291 punten, waarvan de AEX in december 2011 opveerde.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is nog steeds dalend, wat geen teken van kracht is. De koopkrachtindicator zit in een ‘bear range’ gevangen, al loopt de RSI wel wat op. Begin april werd de RSI nog ‘oversold’.

De RSI zal moeten afrekenen met de 60%-grens om de ‘bear range’ te verlaten. Zolang bovenstaande signalen op rood staan, is er geen reden om positief te worden, al is de ‘groene bar’ van maandag een positief signaal.
Mocht de AEX het herstel doorzetten, dan zal de weekcyclus voltooid worden. Het eerste deel van een cyclus is het meest ‘bullish’. De dag- en uurgrafiek zullen het eerste signaal moeten afgeven dat de bodem al is bereikt.

Uurbasis

De AEX opende maandag fors onder 300 punten, waarbij de RSI op uurbasis fors daalde. De index herstelde vervolgens sterk, waarbij de koopkrachtindicator vanuit ‘oversold’-gebied eveneens herstelde. De lagere bodem is natuurlijk geen teken van kracht en geeft aan dat de beren opnieuw een zware klap hebben uitgedeeld.

Het gevaar van een negatieve reversal-patroon is weer ontstaan. De AEX zal in ieder geval een hogere top moeten vormen (op uurbasis boven 307 punten), om dit gevaar af te wenden. Een lichtpuntje is wel dat de stieren sterk terugkwamen en de AEX opnieuw boven de 300-puntengrens wisten te tillen.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.