AEX test 310-puntengrens

AEX test 310-puntengrens De AEX dook vorige week onder de 310-puntengrens, maar wist maandag weer tot boven deze grens te herstellen. De 310-puntengrens correspondeert met de top van december. Hoewel deze steunzone werd doorbroken, werd deze doorbraak niet bevestigd. Wall Street hield de deuren gesloten vanwege Martin Luther King Junior Day. Niet minder dan negen Europese landen lagen vorige week op het hakblok van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. In tegenstelling tot S&P, heeft Moody’s, de ‘AAA-rating’ voor Frans staatspapier nog ongemoeid gelaten. S&P heeft, zoals verwacht, ook de beoordeling van het Europese noodfonds EFSF verlaagd.

Dagbasis

Op dagbasis is het beeld voor de AEX nauwelijks veranderd. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is al tijden een plaaggeest voor de index. De AEXonderwierp de 310-puntengrens aan een zware test. Desalniettemin wist de index de rugopnieuw te rechten en het proces van hogere bodems van de afgelopen maanden blijft daardoor intact.

De koopkrachtindicator RSI noteert rond 60%, wat de bovenkant van de ‘bear range’ aangeeft. De aanval op de ‘overbought’-zone (boven 70%), werd vroegtijdig gestaakt. Al meer dan 12 maanden wist de RSI de 70%-grens niet te passeren. Het is bemoedigend dat de RSI nog steeds boven 40% noteert, zijnde de de onderkant van de ‘bull range’.

Het ‘positieve reversal’-patroon op basis van de RSI en de AEX (eind december respectievelijk januari) is intact. De bodems in de AEX kwamen hoger te liggen (ten opzichte van eind december), terwijl de RSI een lagere bodem vormde. Dit impliceert een koersdoel boven de top van oktober.

Uurbasis

Vorige week heeft de AEX een lagere top gevormd ten opzichte van de top van januari (rond 318 punten), waarna de index terugviel tot 305,55 punten. De AEX doorbrak de stijgende steunlijn vanaf eind november, waardoor de trend verzwakte.

De RSI nam een snoekduik richting de ‘oversold’-zone (30%), maar bleef daar net boven. Indien de koopkrachtindicator alsnog in deze gevarenzone duikt, zou dat een waarschuwingssignaal zijn. Het is niet sterk dat de RSI zo ver is weggezakt. Het beeld voor de korte termijn is daardoor verslechterd.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.