AEX test 38,2% Fibonacci-steunniveauDe AEX sloot donderdag op een slotstand van 294,62 punten (+0,9%) en test daarmee het 38,2% Fibonacci-steunniveau. De AEX beweegt nog steeds binnen de consolidatiedriehoek, die wordt gevormd door de stijgende steunlijn vanaf de bodem in oktober en de dalende weerstandslijn vanaf het voorjaar. Vroeg of laat zal de AEX echter richting moeten kiezen.
Europa heeft het oeverloos vergaderen tot een kunst verheven. Herman van Rompuy is voornemens begin volgend jaar nog een extra EU-top houden in verband met de aanhoudende schuldencrisis. De Europese president plaatst dan de uitwerking van de besluiten van de toppen in oktober en december op de agenda. IMF-topvrouw Christine Lagarde waarschuwde dat als geen actie wordt ondernomen tegen de schuldencrisis, dit kan leiden tot een mondiale depressie.

Dagbasis

De AEX veerde donderdag op rond 38,2% Fibonacci-steunniveau, gemeten vanaf het dieptepunt van eind november tot het hoogtepunt van december. De AEX doorbrak dit niveau, maar rechtte vervolgens de rug.
 
Het opwaartse koershiaat dat eind november is gevormd rond 276 punten, staat nog steeds open, wat een positief teken is. Zolang de stijgende steunlijn vanaf de het dieptepunt rond 256 punten intact is, is een aanval op de top van 318 punten mogelijk.

De RSI zal daarbij evenwel eveneens de stijgende lijn in dienen te zetten vanaf de huidige neutrale zone rond 50%. Het zou fraai zijn indien de koopkrachtindicator de 60%-grens, zijnde de bovenkant van de ‘bear range’ weet te doorbreken. Een RSI boven 40% biedt perspectief op de vorming van een ‘bull range’. 

Uurbasis

De AEX veerde donderdag weliswaar op, maar de RSI vertrok vanaf het oversold gebied (onder 30%). De koopkrachtindicator zal de 60%-grens moeten passeren om de ‘bear range’ te verlaten. Zolang de RSI in deze zone bivakkeert, is dit geen goed teken voor het verdere verloop van de AEX. Het beeld zal eerst op uurbasis dienen te verbeteren, alvorens het beeld op de langere ‘time frames’ zal kunnen verbeteren.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.