AEX test 400-puntengrens

AEX test 400-puntengrensDe AEX liep de afgelopen week verder op en test nu de 400-puntengrens. De rand van de afgrond, de 380-puntengrens, verdwijnt hiermee weer uit het zicht. Een grotere verkoopgolf bleef uit door de vorming van een mid cycle low van de weekgrafiek.

Omdat de mid cycle low is gevormd, kon een (serieus) herstel worden verwacht. Deze mid cycle low op weekbasis valt samen met de start van een nieuw dagcylcus. Deze dagcyclus telt inmiddels 10 bars, zodat we halverwege deze dagcyclus zitten en enige verzwakking is daardoor niet uit te sluiten.

Het tweede deel van de cyclus, dus na de vorming van een mid cycle low, is vaak minder krachtig dan het eerste deel van de cyclus. Heel veel stijging verwacht ik daarom niet meer. Ook omdat het beeld door de doorbraak van de 390-puntengrens serieus is aangetast.

Het is dus maar helemaal de vraag of de AEX nog richting het hoogste niveau van 2014 terugkeert. Het laagste niveau van 2014 zie ik zelf eerder op de borden komen, maar voorspellen is voor mensen op de kermis. Ik neem waar en reageer op set ups en triggers en ga dus niet op de feiten vooruit lopen.

Binnen een maand daalde de AEX van boven 425,74 punten naar 366,84 punten. Een daling van bijna 14% binnen een maand, wat aangeeft dat de beren aan de bal zijn. Gezien het herstel is het echter nog te vroeg om short te gaan.

We schreven vorige week: “Nu er duidelijke signalen van bodemvorming zijn, kunnen we vaststellen dat het sentiment is gedraaid voor de korte termijn. Het begin van de cyclus is vaak het meest ‘bullish’, zoals we ook nu weer hebben kunnen zien.”  We zijn inmiddels alert op tekenen dat het sentiment voor de korte termijn weer meer negatief wordt.

Ik herhaal de conclusie van vorige week: “Het herstel zou aangegrepen kunnen worden om posities af te bouwen en voorzichtig op zoek te gaan naar short posities waarmee kan worden ingespeeld op een daling die mogelijk diverse maanden zal kunnen aanhouden. Het wachten is echter op bevestiging van de kortere time frames voordat posities mogen worden ingenomen.”

Deze derde dagcyclus (een weekcyclus bestaat uit 5 dagcycli) van de nieuwe weekcyclus, die begin augustus werd gevormd, is tot op heden positief, maar de tweede verliep zeer negatief. Dit geeft een indicatie dat er meer zwaar weer op komst is.

Ik verwacht dat de 4de en 5de dagcyclus ook (zeer) negatief zullen worden zodat we de komende maanden een verdere daling mogen verwachten. Het feit dat de weekcyclus onder de start van de cyclus is gekomen, is een zeer negatief signaal.

Omdat er een lagere bodem is gevormd, lijkt de stijgende trend op week- en maandbasis ten einde. Omdat de kwartaalcyclus op zijn laatste benen loopt, mag meer neerwaartse druk worden verwacht. Een lagere top, gevolgd door een doorbraak van de 366-puntengrens, waar de bodem van oktober 2013 en 2014 werd gevormd, zou een negatief signaal zijn.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.