AEX test 50% Fibonacci-niveau

AEX test 50% Fibonacci-niveauDe AEX eindigde de eerste handelsdag van het nieuwe kwartaal uiteindelijk hoger. Toch wist de index zich nog niet uit de dalende trend vanaf de top rond 337 punten te worstelen. De stijgende trend sinds eind vorig jaar is overigens ook nog steeds intact. De AEX testte gisteren het 50% Fibonacci-niveau, rond 320 punten. Het volgende steunniveau vinden we rond 316 punten, wat correspondeert met het 61,8% Fibonacci-niveau. Deze ‘retracement levels’ kunnen worden berekend vanaf de bodem tot aan de top van dit jaar.

De werkloosheid in de eurozone is in februari verder gestegen naar 10,8% van de beroepsbevolking. In januari bedroeg het werkloosheidspercentage nog 10,7%. Dat blijkt uit cijfers die het Europees statistisch bureau Eurostat maandag publiceerde.

In de gehele Europese Unie van 27 landen kwam de werkloosheid uit op 10,2%, tegen 10,1% in januari. De laagste werkloosheid werd gemeten in Oostenrijk (4,2%) en Nederland (4,9%). In Spanje was de werkloosheid het hoogst met 23,6%. De eurozone doet het dus duidelijk slechter dan de Europese Unie.

Dagbasis

Op dagbasis is de dalende trend vanaf het jaarrecord rond 337 punten, dat op 16 maart werd bereikt, nog steeds intact. De AEX testte de afgelopen dagen het 50% Fibonacci-niveau, net boven 320 punten.

De RSI noteert nog steeds binnen de ‘bull range’, dat wil zeggen boven 40%. De RSI heeft echter nog steeds niet de 70%-grens (de ‘overbought’-grens) gepasseerd, wat voor het laatst eind 2010 is gebeurde.

Uurbasis

Sinds medio maart zette de AEX de dalendelijn in en vormde daarbij op uurbasis een neerwaarts koershiaat onder 335 punten, wat nog steeds open staat. Gisteren sloot de index op vrijwel het hoogste punt van de dag.

De RSI veerde vrijdag op van onder de 30%-grens, de ‘oversold’-grens. De AEX vormde vorige week een lagere top, terwijl de RSI een hogere top vormde, oftewel een ‘negatieve reversal’-patroon. Zolang de RSI onder 60% noteert, is de ‘bear range’ intact. Ondanks de opleving van de AEX noteert de koopkrachtindicator nog steeds onder 60%. Het beeld op de uurgrafiek zal eerst moeten verbeteren voordat de daggrafiek verder kan herstellen.

Het is een positief teken dat de index nog steeds in de stijgende trend zit sinds eind 2011. Het zou fraai zijn dat de AEX boven 316 punten blijft. Gisteren wist de AEX zich in ieder geval boven de 320-puntengrens te handhaven. Als deze grens intact blijft, zou dit een hogere bodem kunnen zijn, maar dan zal de AEX wel de stijgende lijn moeten doorzetten. Het beeld is al maanden neutraal. Vroeg of laat zal de AEX echter richting moeten kiezen.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.