AEX test 50% Fibonacci ‘retracement level’

AEX test 50% Fibonacci ‘retracement level’De AEX corrigeerde donderdag verder binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden. De AEX testte daarbij het 50% Fibonacci ‘retracement level’, wat wordt berekend vanaf de bodem tot de top van maart. De index heeft nog wat dalingsruimte. Zo mag de index terugvallen richting de steungrens rond 315 punten, al zou dat natuurlijk niet zo fraai zijn.

Volgens Jan Kees de Jager zijn de macro-economische cijfers van Portugal “heel verontrustend” en “zorgelijk”. Maar hij voegde er wel zalvend aan toe: “het land is er wel veel beter aan toe dan Griekenland, dat toch een ‘exceptioneel geval’ is”.

De minister van Financiën, die ervan overtuigd was dat de Grieken tot op de cent nauwkeurig alles netjes zullen terugbetalen, is nu bezorgd. Hoe erg moet Portugal er dan wel niet aan toe zijn, als hij alle vertrouwen in Griekenland had?

Wel gaat het minder goed dan met Ierland, dat net als de andere twee noodsteun van de Europese Unie heeft gekregen. Volgens onze schatkistbewaarder is het positief dat de Portugezen hard werken aan hervormingen en bezuinigingen en zij een minder hoge staatsschuld hebben dan Griekenland. De economie van Ierland kromp overigens 2,2% in het vierde kwartaal van vorig jaar, na een 1,9% daling in Q3 2011 en zit dus weer in een recessie. Ook niet echt bemoedigend dus.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De AEX testte begin maart het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’, wat een steunniveau markeert. De index veerde op vanaf circa 316 punten en scherpte het jaarrecord verder aan boven 337 punten. De weg richting de top van 2011 rond 374 punten is echter nog lang. De AEX is inmiddels teruggevallen tot rond het 50% Fibonacci ‘retracement level’, wat wordt berekend vanaf de ‘low’ tot aan de ‘high’ van maart.

De RSI noteert, ondanks de negatieve divergentie met de AEX, nog steeds in een ‘bull range’. De RSI heeft de 70%-grens al meer dan 14 maanden niet meer overschreden. Eind 2010 wist de RSI voor het laatst ‘overbought’ te worden.

Uurbasis

De correctie volgend op de rally van de afgelopen week, bracht de RSI op uurbasis tot in het ‘oversold’-gebied. De koopkrachtindicator zakte diep door de knieën en daalde tot onder de 30%-grens.

Het is niet fraai dat de AEX een neerwaarts koershiaat onder 335 punten vormde, wat een eerste aanvalsgolf van de beren aanduidt. De index kan nog op zoek gaan naar een hogere of dubbele bodem, rond (of boven) 316 punten. De AEX ging op weg naar het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’ rond 324 punten, berekend vanaf de ‘low’ tot aan de ‘high’ van maart.

In de weekgrafiek blijft de dalende weerstandslijn vanaf 2007 de AEX dwarsbomen. Zodra hiermee wordt afgerekend, zou de AEX de jacht weer kunnen inzetten op de top van vorig jaar rond 374 punten. Vooralsnog is het voor de AEX zaak om steun te vinden, bij voorkeur boven de ‘low’ van maart (rond 316 punten).

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.