AEX test 61,8% Fibonacci ‘retracement level’

AEX test 61,8% Fibonacci ‘retracement level’De AEX hield het vrijdag niet droog en ging 0,2% lager het weekeinde in op een stand van 326,19 punten. De index blijft corrigeren binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden. De AEX doorbrak daarbij het 50% Fibonacci ‘retracement level’ en test nu het derde Fibonacci-niveau. Deze steunlevels worden berekend vanaf de bodem tot de top van maart. Rond 316 punten ligt een belangrijker steunniveau wat ook al in januari en maart als steunzone diende.

Jürgen Stark is kritisch over de huidige koers van de ECB. De grote hoeveelheden goedkoop geld die de Europese Centrale Bank aan banken ter beschikking heeft gesteld, dreigen de inflatie op te drijven, meent de oud-hoofdeconoom van de (ECB). “De geschiedenis leert ons dat elke zeer sterke expansie van de balans van de centrale bank op de middellange termijn tot inflatie leidt”, aldus Stark.

De ECB heeft de afgelopen maanden in twee tranches meer dan € 1000 miljard aan goedkope 3-jarige leningen verstrekt aan banken (tegen circa 1%). De Duitse ‘havik’ stapte eind vorig jaar uit ongenoegen op bij de ECB omdat hij de ingrepen van de centrale bank, ter bestrijding van de Europese schuldencrisis, te ver vond gaan. Stark stelde dat de eurocrisis nog lang niet voorbij is, waarmee hij zich pessimistischer toonde dan de huidige ECB-president Mario Draghi. ‘Super Mario’ durfde zelfs te beweren dat “het ergste achter de rug is”.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De AEX veerde begin maart op vanaf circa 316 punten en scherpte het jaarrecord verder aan boven 337 punten. De top van 2011 rond 374 punten is echter nog niet in zicht. De AEX heeft wat gas teruggenomen richting het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’, wat wordt berekend vanaf de ‘low’ tot aan de ‘high’ van maart.

De RSI noteert nog steeds in een ‘bull range’, al is er wel sprake van negatieve divergentie met de AEX. De koopkrachtindicator heeft opnieuw afstand genomen van de ‘overbought’-grens. De RSI heeft de 70%-grens sinds eind 2010 niet meer gepasseerd.

Uurbasis

De rally, die de AEX richting het jaarrecord rond 337 punten bracht, heeft nog geen vervolg gekregen. De index zette een correctie in, die de RSI tot in het ‘oversold’-gebied bracht. De AEX vormde daarbij een neerwaarts koershiaat onder 335 punten, wat een zware klap van de beren aanduidt.

De index kan evenwel nog op zoek gaan naar een hogere of dubbele bodem, rond (of boven) 316 punten. De AEX ging op weg naar het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’ rond 324 punten, berekend vanaf de ‘low’ tot aan de ‘high’ van maart. De AEX staat voor de uitdaging om een hogere, danwel dubbele, bodem te vormen en bij voorkeur boven de ‘low’ van maart (rond 316 punten) te blijven.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.