AEX test cruciaal steunzone

De AEX leefde vrijdag aanvankelijk op, maar gleed gedurende de handelsdag weer af richting het dieptepunt van dit jaar. De AEX ging vrijwel onveranderd het weekeinde in op een stand van 328,74 punten. De Amsterdamse effectenbeurs onderwerpt de cruciale steunzone 325/330 punten aan een test. Zolang deze steunzone standhoudt, biedt dit perspectief. Een doorbraak van dit steunniveau daarentegen zet het sein op rood.

AEX test cruciaal steunzone

Uurbasis

Op uurbasis is er vooralsnog geen aanleiding om de vlag uit te hangen. De RSI dook onlangs opnieuw in de gevarenzone en wist vervolgens niet boven 60%, oftewel uit de ‘bear market range’ te breken. Door de dip van vorige week kreeg de dalende trend opnieuw een impuls. De AEX zal eerst de dalende weerstandslijn vanaf mei moeten doorbreken om het korte termijnbeeld te laten verbeteren. Zolang het korte termijnbeeld niet verbetert, zal het uiteraard ook op de langere ‘time frames’ niet verbeteren.

Dagbasis

De AEX is op een kritiek punt beland. Zolang de steunzone 325/330 punten standhoudt, wordt de bodem aangestampt. Een doorbraak van deze steunzone geeft de dalende trend vanaf februari een nieuwe impuls. Dit steunniveau valt samen met het derde Fibonacci ‘retracement level’, gerekend vanaf de bodem in 2010 tot aan de top van februari 2011, wat dit niveau extra gewicht geeft.

De Relatieve Sterkte Index (RSI) geeft op dagbasis aan dat het gevaar nog steeds niet is geweken. In juni dook de RSI in het ‘oversold’-gebied (onder 30%), waarna een (licht) herstel plaatsvond. De stieren wijzen op de positieve divergentie tussen de RSI en de AEX, maar dit biedt natuurlijk geen garantie op een opleving van de AEX.

Weekbasis

Op weekbasis hangt de koopkrachtindicator nog net boven de gevarenzone. Om een verdere verslechtering van het beeld te voorkomen, zal de RSI boven de 30%-grens dienen te blijven. We houden de ontwikkelingen dan ook zeer scherp in de gaten, want dit biedt unieke kansen. De FuturePortefeuille staat hierdoor bijvoorbeeld al op een record, ondanks dat de AEX dit jaar meer dan 7% is gedaald.

Met het achtste weekverlies op rij, heeft de pan-Europese Stoxx600 er de slechtste reeks sinds 1998 opzitten. Ongeacht de dalende markt, zien we nog steeds sterk presterende aandelen in onze portefeuilles. De RatioPortefeuille bijvoorbeeld bewijst al jarenlang zijn waarde. Terwijl de EuroStoxx50 sinds begin 2008 38,3% verloor, wist de RatioPortefeuille daarentegen met 64,9% te stijgen. Indien u eveneens wilt profiteren van de RatioPortefeuille, Klik dan hier.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.