AEX test dalende weerstandslijn

De grote beweging in de AEX die op stapel lijkt te staan, is vooralsnog uitgebleven. Wel heeft de AEX op dagbasis een aanval ingezet op de dalende weerstandslijn die de index al maanden in zijn greep houdt.

Groeiend gras aanschouwen is spannender dan de verrichtingen van de AEX bekijken. De index zit gevangen in de trading range van 20 punten tussen 320 punten en 340 punten. Sinds september is het proces van lagere toppen nog steeds intact. Sinds eind augustus liggen de bodems eveneens lager. Het is wachten op een doorbraak van de jaartop rond 340 punten of de bodem rond 320 punten.

Het is positief dat indexzwaargewicht Royal Dutch Shell de weg omhoog weer heeft ingezet, waaraan de AEX zich zou kunnen optrekken. De AEX heeft echter nog een lange weg te gaan om de dalende trend van de afgelopen jaren om te buigen.

Wat betreft de middelgrote en kleine fondsen in Nederland, verenigt in de Midcap- en Smallcap-index, hoeven we vooralsnog weinig vuurwerk te verwachten. Gezien het feit dat die achter blijven bij de AEX, lijkt sprake van risico-aversie van beleggers.

Mocht de index weer terugzakken, dan zou de AEX rond de 320-puntengrens steun kunnen vinden bij het 38,2% Fibonacci-steunniveau. Dit steunniveau kan worden berekend vanaf de bodem in juni tot aan de top van september.

Als we de cycli op diverse time frames analyseren, dan lijkt de top in september gezet en hoeven we vanuit dit perspectief weinig positiefs te verwachten. Een paar ‘etages’ lager, bijvoorbeeld in de daggrafiek, ziet het beeld er wel beter uit. De maandcyclus is natuurlijk dominanter dan de kortere cycli, maar een cyclusbodem op dagbasis lijkt te zijn gezet.

De weekcyclus lijkt eveneens een bodem te vormen. Het bodemproces kan nog enige tijd in beslag nemen, waarbij het startsein voor een nieuwe cyclus door de kortere time frames zal moeten worden gegeven.

Het is nog steeds wachten totdat de index de neutrale fase verlaat. De AEX-index zal in ieder geval met de weerstandszone rond 340 punten moeten zien af te rekenen. Het wordt tijd dat de markt weer eens een duidelijke richting weet in te slaan. Gezien het bovenstaande, kunnen de stoelriemen weer wat strakker worden aangesnoerd.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.