AEX test dieptepunt 2011

De AEX dook maandag direct bij opening in de min, maar wist de schade uiteindelijk te beperken en sloot op 331,64 punten (-0,4%). Het dieptepunt van dit jaar rond 329 punten werd gisteren getest. De aanhoudende onzekerheid betreffende Griekenland kwam het sentiment niet ten goede. Op dagbasis kunnen de stieren zich vastklampen aan de positieve divergentie tussen de RSI en de AEX.

AEX test dieptepunt 2011

Uurgrafiek

Door de daling van gisteren, dook de RSI opnieuw naar beneden en wist derhalve  niet de ‘bear market range’ (60%-grens) te verlaten. De RSI daalde evenwel niet verder dan circa 40% wat de onderkant van de ‘bull market range’ aangeeft. Het proces van lagere bodems en dito toppen is evenwel intact, met een mogelijke bodem rond 329 punten. De AEX zal in ieder geval de dalende trend van de afgelopen maanden moeten doorbreken, voordat op dagbasis het beeld verbetert.

Dagbasis

De AEX houdt nog steeds stand boven de belangrijke steunzone tussen 325 en 330 punten, wat overeenkomt met de ‘low’ van november vorig jaar. De index zit sinds februari in de hardnekkige ‘downtrend’, waarbij sinds mei een versnelling werd ingezet. Onlangs bereikte de Relatieve Sterkte Index (RSI) op dagbasis het ‘oversold’-gebied, waarna deze rond 30% is gaan consolideren.

Het is bemoedigend dat de RSI niet (veel) verder zakte en dat er positieve divergentie tussen de RSI en de AEX is. Terwijl de AEX nieuwe dieptepunten bereikte, vormde de RSI daarentegen hogere bodems. Bovendien valt de steunzone tussen 325 en 330 punten samen met het derde Fibonacci ‘retracement level’, gerekend vanaf de bodem in 2010 tot aan de top van februari 2011. Indien de AEX hierboven weet te blijven, biedt dit instapkansen.

Weekbasis

Op weekbasis is het beeld minder overtuigend geworden, daar de koopkrachtindicator richting de gevarenzone daalde. Om een verdere verslechtering van het beeld te voorkomen, zal de AEX op korte termijn moeten herstellen en de RSI afstand moeten nemen van de 30%-grens.

De correctie sinds februari biedt instapkansen. Sterk presterende aandelen kunnen worden opgepikt danwel worden bijgekocht. In de RatioPortefeuille worden maandelijks fondsen opgenomen, wat de afgelopen drie jaar zijn vruchten heeft afgeworpen. Terwijl de EuroStoxx50 sinds begin 2008 circa 38% daalde, steeg de RatioPortefeuille daarentegen 64%. Het Belgische Colruyt is hiervoor illustratief: terwijl de AEX in de afgelopen 10 jaar vrijwel halveerde en de Bel20 amper terreinwinst boekte, verviervoudigde dit fonds. Indien u eveneens wilt profiteren van de kansen Klik dan hier.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.