AEX test dieptepunt 2012

AEX test dieptepunt 2012 De dalende trend waarin de AEX zich sinds medio maart bevindt, is nog steeds intact. Na het bereiken van het jaarrecord rond 337 punten, is de Amsterdamse beurs op zoek naar een nieuwe bodem. Royal Dutch Shell helpt de AEX bepaald niet. De afgelopen weken drukte de zwaargewicht (weging circa 15%) een zware stempel op de AEX. Deze week bereikte de AEX een dieptepunt even boven de 300-puntengrens. Deze zone kan als een belangrijke steunzone fungeren omdat hier in januari ook een bodem werd gevormd. Ook kan de 300-puntengrens als psychologisch belangrijke steun fungeren. Daarnaast ligt rond dit niveau het 200 daags voortschrijdend gemiddelde, waar meer (lange termijn) beleggers naar kijken.

Ook het 50% Fibonacci ‘retracement level’, gerekend vanaf het dieptepunt in november 2011 tot de ‘high’ van dit jaar, kan rond 300 punten steun bieden. Kortom, de 300-puntengrens is een belangrijk niveau. Het is dus: “maken of kraken”. Een doorbraak van deze steunzone, betekent dat de beren aan het stuur blijven.

Het begin april op dagbasis gevormde neerwaarts koershiaat rond 322 punten staat nog open, waarna een versnelling binnen de dalende trend plaatsvond. De beren zijn dus nog steeds aan zet. De RSI heeft het ook niet droog gehouden en dook zelfs onder de 30%-grens, waarmee de ‘bear range’ werd bevestigd.

De stieren probeerden de afgelopen weken een tegenaanval in te zetten, maar trokken uiteindelijk aan het kortste eind. Een nieuwe ‘low’ voor dit jaar is misschien niet fraai, maar biedt wel de mogelijkheid om kansrijke aandelen in portefeuille op te nemen. Ondergewaardeerde fondsen met een goed dividendrendement, die ook in waarde zijn gedaald, kunnen op een lager niveau worden gekocht.

Een doorbraak van de 300-puntengrens zou niet fraai zijn, want dan zou ‘het luik’ verder open kunnen gaan. In dat geval krijgt de dalende trend van de afgelopen weken een nieuwe impuls. De AEX kan dan op zoek naar het volgende Fibonacci steunniveau rond 295 punten.

Aan de Spaanse, Portugese en Italiaanse indices kan de AEX beter geen voorbeeld nemen, want deze (dramatische) indices staan dit jaar alweer (diep) onder water. Dit overigens in tegenstelling tot de Amerikaanse indices, die zich van de Europese problemen niets aan lijken te trekken.
Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.