AEX test Fibonacci steunniveau

AEX test Fibonacci steunniveau De AEX stond dinsdag opnieuw onder druk en eindigde 1,34% lager op 292,93 punten. Daarmee gleed de AEX verder af richting het 50% Fibonacci steunniveau, gemeten vanaf het dieptepunt van dit jaar tot aan de top die in oktober rond 318 punten werd bereikt. De index dreigt aan de onderkant van de consolidatiedriehoek te breken. De dalende weerstandslijn sinds het voorjaar, alsmede de kortere weerstandslijn van de afgelopen weken, zijn nog steeds intact. Voorzichtigheid blijft derhalve geboden.

De Europese schuldencrisis blijft de gemoederen bezighouden. De rentes van de perifere landen schieten door het dak, alsmede de Credit Default Swaps op deze landen. Ook de rente van Spanje en het (al meer dan 500 dagen) regeringloze België schoten omhoog. Italië passeerde zelfs opnieuw de gevaarlijke 7%-grens. Het verschil in rente op 10-jarige Franse obligaties en vergelijkbare Duitse staatsleningen liep op tot een nieuw record.

Weekbasis

Op weekbasis testte de AEX de ‘low’ van de voorgaande twee weken. De lagere ‘highs’ sinds eind oktober duiden aan dat de beren nog steeds stevig in het zadel zitten. Bovendien is de dalende weerstandslijn sinds het voorjaar nog steeds intact. Zolang deze weerstand niet is doorbroken, blijven we op onze hoede.

De RSI blijft gevangen in de ‘bear range’ en is er (nog) niet in geslaagd om de 60%-grens te doorbreken. Een bevestiging van de ‘bull range’ volgt pas bij een RSI-stand boven 70%. De koopkrachtindicator zal er in ieder geval voor moeten zorgen om boven 40% te blijven.

Dagbasis

De dalende trend sinds het voorjaar is nog steeds intact, waarbij de index aan de onderkant van de consolidatiedriehoek dreigt uit te breken. De ‘lows’ van de afgelopen weken werden getest, maar de AEX slaagde erin om vervolgens op te veren. De ‘downtrend’ vanaf de top rond 318 punten, binnen de dalende trend sinds het voorjaar, is desalniettemin nog steeds intact.

De stieren zijn evenwel nog niet helemaal uitgespeeld, daar de vorming van een hogere bodem boven de ‘low’ van dit jaar rond 256 punten respectievelijk circa 270 punten, zijnde het dieptepunt van oktober, nog altijd mogelijk is.

Het is echter geen goed teken dat de RSI op week-, dagbasis in een ‘bear range’ gevangen blijft. Zolang de koopkrachtindicator boven 40% weet te blijven, is de kans op de vorming van een ‘bull range’ nog altijd aanwezig. De RSI zal dan wel door de 60%-grens en het liefst door de 70%-grens moeten breken.

Uurbasis

Op uurbasis scheerde de RSI gisteren, evenals vorige week, langs de rand van de afgrond (de 30%-grens). Het is bemoedigend dat de RSI niet ‘oversold’ werd. Dat de RSI boven de ‘gevarenzone’ wist te blijven, is evenwel nog geen garantie dat de AEX niet verder kan dalen.

De dalende weerstandslijn sinds het voorjaar is nog steeds intact, terwijl de kortere ‘downtrend’ eveneens intact is. Het zal een zware klus voor de AEX worden om deze te doorbreken, waarbij ook nog het koershiaat onder 320 punten voor de nodige weerstand zou kunnen zorgen. Kortom, de signalen voor wat betreft de korte en lange termijn staan nog steeds op rood.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.